Hovedinnhold

EU-kommisjonen legger fram diffus plan for eurosonen

<p>EUROSONEN: Portugals finansminister Mario Centeno taler under EUs møte om Eurosonen. </p>

EUROSONEN: Portugals finansminister Mario Centeno taler under EUs møte om Eurosonen. 

Foto: Olivier Matthys, AP
  • Send en melding til
EU-kommisjonen har lagt fram det som var ment å bli en ambisiøs reformplan for eurosonen. Men forslagene er mer uklare enn først planlagt.

Denne saken handler om:

Reformplanens mest konkrete forslag er også de minst ambisiøse, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

Blant annet foreslås det at eurosonens stabilitetsfond ESM gjøres permanent slik at det kan fungere som en europeisk versjon av Det internasjonale pengefondet (IMF). 

I tillegg vil EU-kommisjonen at det utnevnes en egen økonomi- og finansminister og at eurosonen får et eget budsjett for å sikre eurolandene i dårlige tider, melder NTB. 

Utvannet forslag

Forslagene var i utgangspunktet ment å være en slagkraftig plan som svar på brexit, men de er nå utvannet som følge av sterk uenighet blant EU-landene om hvordan den økonomiske integrasjonen i EU bør arte seg i fremtiden. 

Nord-Irland tilbudt «norsk» løsning: Da bråstoppet brexit-møtet

De bærer også preg av at Tyskland fortsatt står uten en ny regjering etter valget i september, noe som skaper usikkerhet om hvorvidt tyskerne i det hele tatt vil støtte reformene.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker presenterer likevel forslagene som et vannskille.

– Etter år med krise er det nå tid for å ta Europas fremtid i våre egne hender. Det finnes ikke noe bedre tidspunkt for å reparere taket enn på en solskinnsdag, skriver han i en pressemelding.

Klart for debatt

Meningen er at forslagene skal inspirere til diskusjon når EU holder toppmøte om euroens fremtid 15. desember. Deretter skal det følges opp med vedtak under EU-landenes toppmøte i juni neste år. Men det er først i 2019 at forslagene skal bli omgjort til konkret politikk.

Ifølge EU-kommisjonen skal de sikre «enighet, effektivitet og demokratisk ansvarlighet» i EUs valutaunion innen 2025.

Les også: Mayday for May

Hvor mye tid som vil bli brukt til å diskutere reformplanen under EU-toppmøtet om en drøy uke, er imidlertid høyst usikkert. I stedet er det ventet at spørsmålet om Storbritannias utmelding fra EU vil overskygge alle andre saker.

Mange rykter

På forhånd har det versert en rekke rykter om hvilke forslag som ville bli lagt på bordet onsdag, og EU har måttet rykke ut for å dempe spekulasjoner i blant annet tysk presse.

Avlyst: Britene avlyser møte med norsk EU-minister

Reformforslagene blir lagt fram etter at Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere i år tok til orde for en langt mer omfattende økonomisk integrasjon av eurolandene, noe ikke minst kriserammede grekere har støttet opp om.

I september holdt dessuten Juncker en tale der han i likhet med Macron mente at EU må få på plass et dypere økonomisk samarbeid. Her uttrykte han blant annet at alle EU-land bør ha euroen som valuta.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks