Hovedinnhold

EU-domstolen lar arbeidsgivere forby hijab

<p>FORBUD TILLAT: Belgiske kvinner foran en hijab-butikk i bydelen Molenbeek i Brussel.</p>

FORBUD TILLAT: Belgiske kvinner foran en hijab-butikk i bydelen Molenbeek i Brussel.

Foto: Francois Lenoir, Reuters
EUs øverste domstol har gitt arbeidsgiveren rett i en sak der en kvinnelig ansatt fikk sparken da hun nektet å ta av hijaben.

Denne saken handler om:

En avgjørelse fra EUs øverste domstol tillater arbeidsgivere å nekte sine ansatte å gå med synlige religiøse symboler på jobb, og ga en arbeidsgiver medhold i å gi en belgisk kvinne sparken i spørsmålet om hijab på jobb.

– En intern regel i en bedrift som forbyr synlig bæring av ethvert politisk, filosofisk eller religiøst symbol innebærer ikke direkte diskriminering, skriver retten i en uttalelse.

Merete Hodnes anke i hijabsaken avvist: – Jeg har fått utrettet mye

Domstolen dømte også i en sak om en fransk IT-konsulent som ble sparket under lignende omstendigheter. I dette tilfellet var det en kunde som ikke ønsket at hun skulle bruke hijaben, og selskapet manglet retningslinjer som forbød religiøse symboler. Behandlingen denne kvinnen fikk fant domstolen ut at kunne utgjøre diskriminering.

Avgjørelsen gir arbeidsgiver rett i å forby religiøse symboler generelt, og å gi ansatte sparken om de ikke følger regelverket. Et forbud mot hijab alene, vil med andre ord ikke være tillat.

Så du? Hun er den første kvinnen med hijab i Playboy

Den belgiske kvinnen som fikk sparken jobbet som resepsjonist for vekterselskapet G4S, et selskap med et forbud mot å gå med synlige religiøse symboler for sine ansatte.

Avgjørelsen i EU-domstolen kommer dagen før valget i Nederland, der spørsmål om religion og muslimske innvandrere er blitt et nøkkeltema.

Fikk du med deg? Fransk grunnlovsdomstol opphever burkiniforbudet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks