Hovedinnhold

Islandsk fagbevegelse presser på for EU-medlemskap nå

Europabevegelsen: - Kan gi ny EU-debatt i Norge

LØSNINGEN? Fagbevegelsen på Island mener at EU-medlemskap og Euro som valuta vil hjelpe på finanskrisen som har rammet landet. Foto: AFP
LØSNINGEN? Fagbevegelsen på Island mener at EU-medlemskap og Euro som valuta vil hjelpe på finanskrisen som har rammet landet. Foto: AFP
(VG Nett) Islands myndigheter skal ha snust på muligheten til å innføre euro for å stabilisere den kriserammede økonomien. Fagbevegelsen krever EU-medlemskap for å støtte redningspakken for islandske banker.

Denne saken handler om:

På Island, som er hardt rammet av finanskrisen, diskuterte myndighetene og bankene i helgen en mulig redningspakke for den islandske økonomien.

Fagbevegelsen på øya krever imidlertid at regjeringen søker om medlemskap i Den europeiske union og euro-samarbeidet, dersom fagforeningene skal være med på å hjelpe fram en redningsplan for å stabilisere landets økonomi, skriver den islandske avisen Morgunbladid ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Hvis Island søker om medlemsskap, vil det føre til en ny EU-debatt i Norge, mener Europabevegelsen.

Si din mening:Endrer du mening om EU hvis Island blir medlem?

- Trenger euro

Den islandske fagbevegelsens pensjonsfond skal være villig til å flytte 200 milliarder islandske kroner (i underkant av 10 milliarder norske kroner) fra utenlandske fond til islandske banker, ifølge islandsk radio. I et notat skriver fagbevegelsens pensjonsfond at krisen ikke kan løses så lenge landet holder fast ved den sårbare islandske kronen, som har falt hele 20 prosent mot euro den siste måneden.

- Derfor bør vi satse på EU-medlemskap og å innføre euro som valuta så fort som mulig, står det i dokumentet ifølge The Times, som siterer islandske aviser.

- Ikke overrasket om de søker i dag

- EU-debatten er ikke ny på Island, den er bare aktualisert med det som skjer nå. Vi vet at Island har hatt kontakt med EU-kommisjonen om de kunne tatt i bruk euro for å stabilisere økonomien, men det kunne de selvfølgelig ikke uten å være medlem, forteller leder Svein Roald Hansen i Europabevegelsen til VG Nett.

- Egentlig ville jeg ikke blitt overrasket om Island søkte EU-medlemskap allerede i dag, sier han.

Dersom Island skulle finne på å søke medlemskap i unionen, vil forhandlingene bli ferdige i løpet av et år, sa EUs utvidelseskommissær Olli Rehn til Frettabladid etter møtet med den islandske delegasjonen, ifølge nettavisen EUobserver.com.

Betydning for Norge?

For Norges del tror Svein Roald Hansen i Europabevegelsen at en islandsk EU-søknad vil føre til at vi må ha en ny diskusjon om Norge bør søke EU-medlemskap sammen med Island.

- Hele EØS-avtalen vil settes på spill om Island søker medlemskap. Og jeg tror norske fiskere vil spørre seg om det er lurt at Island går inn i EU og blir fiskeristormakt der.

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, tror ikke et islandsk EU-medlemskap vil få konsekvenser for nordmenns syn på EU.

- Jeg tror ikke det norske folk blir mer positive til EU selv om Island skulle bli medlem. Men det vil få konsekvenser for EØS når en av tre forsvinner ut. Vi må ta EØS-debatten på nytt, men det ønsker vi uansett, sier Olaussen.

- Ikke aktuelt

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, tror ikke at Island vil gå inn for EU-medlemskap nå.

- Sånn som vi oppfatter det, så er ikke dette aktuelt. Statsministeren på Island avviste hele spørsmålet i går, sier Olaussen til VG Nett.

Han sier at den islandske regjeringen i tilfelle må gå av.

Det er nå de EU-vennlige sosialdemokratene og de EU-skeptiske konservative som styrer Island i en samarbeidsregjering.

Må forandre grunnloven

Lederen i Europabevegelsen sier at debatten nå går for fullt i Islands svar på partiet Høyre om hvorvidt man skal være positiv til EU-medlemskap.

- Situasjonen er den på Island, at dersom man skal bli EU-medlem, må man forandre grunnloven. Og skal man gjøre forandringer i grunnloven, må det skrives ut nyvalg. Det er valg på Island i 2011, og sannsynligvis vil en EU-søknad komme i forkant av dette, tror lederen i Europabevegelsen.

Hansen i Europabevegelsen tror Island kommer til å søke, og mener man godt kan tenke seg at debatten i løpet av noen måneder vil ha kommet dit at myndighetene på Island varsler om medlemskapssøknad, at de starter forhandlinger med EU og forandrer grunnloven.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks