Hovedinnhold

Sveits har stemt ja til å begrense innvandring

INGEN SVEITSEROST: Denne reklameplakaten i Zürich argumenterer for å gjøre portene til Sveits smalere for innvandring fra EU-området med teksten «Massearbeidsløshet skader! Stopp masseinnvandringen - JA». Foto: AFP
INGEN SVEITSEROST: Denne reklameplakaten i Zürich argumenterer for å gjøre portene til Sveits smalere for innvandring fra EU-området med teksten «Massearbeidsløshet skader! Stopp masseinnvandringen - JA». Foto: AFP
Sveitserne har med knapp margin sagt ja i søndagens folkeavstemning om å begrense innvandring fra EU-land.

Denne saken handler om:

Opptellingen viser at 50,3 prosent av sveitsiske velgere støtter den såkalte «Stopp masseinnvandringen»-initiativet, melder sveitsisk fjernsyn.

Det er det nasjonalkonservative Sveitsisk folkeparti (SVP) som har tatt initiativ til folkeavstemningen.

Problemer med EU

Det er ventet at Sveits vil få betydelige problemer med EU, som fastholder at borgerne i EU-land skal kunne reise fritt mellom landene. Sveits er ikke medlem av EU, men har adgang til EUs indre marked gjennom bilaterale avtaler. EU er også Sveits' største handelspartner.

De over 120 avtalene er i betydelig grad lenket sammen med såkalte giljotin-klausuler, som innebærer at dersom én avtale sies opp, så ryker automatisk også en rekke av de andre.

Totalt er 23 prosent av Sveits' knappe 8 millioner innbyggere utlendinger. Det årlige innvandringsoverskuddet utgjør cirka 80.000 mennesker.

Intern strid

Italienere utgjør den største gruppen av EU-borgere i landet, mens tyskere kommer på andre plass.

Det er store geografiske forskjeller innad i landet på hvor vennlig stemt sveitserne er til sine europeiske søsken. Mens de fransktalende i vestlige regioner av landet har stemt imot forslaget om begrensende kvoter for innvandring av EU-borgere, har de tysktalende i den østlige delen av landet støttet det kontroversielle forslaget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks