Hovedinnhold

Skandaleavsløring: EU-toppene veltet seg i luksus

LUKSUS: Europakommisjonens president José Manuel Barroso har hatt et høyt forbruk på sine reiser. Foto: AFP
LUKSUS: Europakommisjonens president José Manuel Barroso har hatt et høyt forbruk på sine reiser. Foto: AFP
(VG Nett) José Manuel Barroso og EU-toppene har svidd av millioner på privatfly, cocktailfester, luksushoteller og rådyre gaver.

Denne saken handler om:

Pengene sitter løst i EU.

I samme periode som president José Manuel Barroso i Europakommisjonen deltok på FNs klimapanel i New York i 2009, brukte han nesten to millioner kroner på privatfly.

Bureau of Investigative Journalism har gått gjennom EU-kommisjonen pengebruk de siste fem årene. I denne perioden har kommisjonen brukt svimlende 58 millioner kroner til leie av privatfly for sine medlemmer.

The Guardian skriver at Europakommisjonen nekter si noe annet om beløpene enn at de bekrefter at presidentens kontor brukte nærmere to millioner på privatfly i 2009. De nekter også å svare på om Barroso reiste alene med flyet til miljøkonferansen.

Stor hotellregning

Og den ville pengebruken stopper ikke der.

Barroso og hans åtte assistenter fikk en regning på hele 216.000 kroner etter et firedagers besøk på New York Penisula Hotel i forbindelse med deltakelsen på FNs klimapanel.

Delegasjonen hadde tydeligvis en ekstravagant livsstil og bodde på suiter som i gjennomsnitt kostet over 6000 kroner natten.

EU-festene er heller ikke av det billige slaget. I 2009 ble det brukt cirka 2,3 millioner på cocktailfester.

Les også: Økt frykt for krisen i eurosonen

Eksklusive gaver

Det kan også være lønnsomt å bli leid inn som taler for
Europakommisjonen. Mellom 2008 og 2010 ble det delt ut smykker, mansjettknapper og fyllepenner til en verdi av 150.000 kroner til talere.

Avsløringene vil kaste nytt lys over kommisjonens ønske om å øke budsjettet med 4,9 prosent neste år. Dette i en tid da flere av EU-landene sliter med økonomien og dundrende underskudd.

- Våre funn reiser ikke bare spørsmål om at skattebetalernes penger forsvinner, men også hvordan de ansvarlige i Europakommisjonen bruker pengene sine, sier redaktør Iain Overton i Bureau of Investigative Journalism til VG Nett.

Barroso ble i 2009 gjenvalgt av EU-parlamentet til en ny femårsperiode som president i EU-kommisjonen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks