Hovedinnhold

EU-ledere lover å verne om Schengen:

Danmark: - Det blir ikke passkontroll

GRENSEKONTROLL: Dette kan bli et vanligere syn på grensen mellom Danmark og Tyskland. Bildet er tatt i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009, da man hadde utvidede kontroller. Foto: AFP
GRENSEKONTROLL: Dette kan bli et vanligere syn på grensen mellom Danmark og Tyskland. Bildet er tatt i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009, da man hadde utvidede kontroller. Foto: AFP
EUs innenriksministre lover å verne om fri bevegelse i Schengen-området. Danmark må forklare utspillet om økt kontroll ved grensene.

Denne saken handler om:

Den danske regjeringens beslutning, om strengere grensekontroll, kvelden før det ekstraordinære migrasjonsmøtet torsdag kom overraskende på de andre EU-landene. Flere av dem var kritiske, og Danmarks immigrasjonsminister forsikret at det ikke er snakk om passkontroll, men kun tollkontroll.

- Vi kommer ikke til å stenge grensene. Det er snakk om at tollbetjenter skal gjøre det de alltid har gjort, nemlig å se etter narkotika og våpen, sa Søren Pind i Brussel, ifølge DPA.

Presisering

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justis- og politidepartementet deltok på møtet siden Norge er med i Schengen. Han er ikke bekymret over Danmarks utspill

- Danskene har kommet med en presisering i dag. Det de er tydelig på, er at de ikke har noen tanker om å gjenreise grensekontrollen, men de forsterker tollkontrollen, sier Moland Pedersen til NTB.

Den danske regjeringens beslutning kom etter press fra innvandringskritiske Dansk Folkeparti.

Smugling

- Hensikten er å avgrense kriminalitet som smugling av forskjellige varer som vi i Norge gjør det på Svinesund, sier Moland Pedersen videre.

- Men er det smugling Dansk Folkeparti er bekymret for?

- Jeg forholder meg til hva den danske ministeren sa her i dag. Han er tydelig på at de forsterker en tollkontroll, ikke som det er blitt oppfattet at man gjenreiser den alminnelige grensekontroll, sier Moland Pedersen, som ikke mener Schengen-avtalen er truet.

- Brukt regelverket

Moland Pedersen vil ikke si om han støtter det danskene har gjort, og viser til at Danmark «har brukt det regelverket som ligger der.»

- På møtet i dag var alle enige om at man i første rekke ikke måtte gjøre noe som rokker ved prinsippet om fri bevegelse, sier statssekretæren.

Senterpartileder Liv-Signe Navarsete mener Norge må gjøre det samme som Danmark og vil ta saken opp i regjeringen, ifølge NRK.

Ikke tema i regjeringen

- Jeg oppfatter at Navarsete muligens har uttalt seg på bakgrunn av en annen informasjon enn den jeg har. Det har så langt ikke vært noe tema i regjeringen å gjenreise noen grensekontroll. Vi får se om den kommer og ta diskusjonen da, sier Moland Pedersen til NTB.

Ulovlig innvandring over grensen mellom Tyrkia og Hellas har i tillegg til bølgen av flyktninger fra Nord-Afrika satt Schengen-avtalen under press. Det ligger nå an til en reform av avtalen.

Økt kontroll

Schengen-lederne diskuterte torsdag et forslag fra Kommisjonen som åpner for økt adgang til kontroll av grensene ved spesielle situasjoner.

Kommisjonen skal komme med konkrete forslag foran EU-toppmøtet i slutten av juni. Det er særlig Frankrike som har presset på for økt kontroll.

I dag kan grensekontroll gjennomføres i opptil 30 dager kun ved sikkerhetstrusler.

Gikk på grunn

Kommisjonen åpner for kontroll også ved en plutselig strøm av flyktninger eller dersom et land ikke klarer å kontrollere sin grense til et land utenfor Schengen.

Italia og Hellas strever med å håndtere strømmen av innvandrere. Senest søndag kom en ny gruppe til øya Lampedusa i Sør-Italia. Båten deres gikk på grunn under innseilingen, og kystvakten måtte iverksatte en større operasjon for å redde folk opp fra sjøen.

- Handle raskt

EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström sier søndagens hendelse viser at det er behov for å handle raskt.

- EU må vise solidaritet med de mest utsatte medlemsstatene og de nordafrikanske landene som bærer den største byrden av konflikten i Libya, sier Malmström.

Hun understreker behovet for å komme fram til en enighet om hva som skal skje med menneskene med beskyttelsesbehov.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks