Hovedinnhold

Prinsesse Madeleine alene til Nobelfesten i Stockholm

**Svenske kongeeksperter oppgitt over fraværet
**Totland: Synd han ikke kommer

MØTER ALENE: Prinsesse Madeleine kommer uten sin forlovede Chris O' Neill ettersom han prioriterte jobben sin framfor den kongelige tilstellingen. Foto: Kungahuset.se
MØTER ALENE: Prinsesse Madeleine kommer uten sin forlovede Chris O' Neill ettersom han prioriterte jobben sin framfor den kongelige tilstellingen. Foto: Kungahuset.se
(VG Nett) Svensker er opprørt over at prinsesse Madeleines forlovede Chris O' Neill ikke kommer til Nobelbanketten eller Nobelprisutdelingen i Stockholm.

Denne saken handler om:

På den tradisjonsrike Nobelfesten i Stockholm i morgen kveld kommer prinsesse Madeleine uten sin forlovede Chris O' Neill.

At Madeleines forlovede uteblir fra nobelarrangementet har skapt sterke reaksjoner i Sverige.

- Det Chris gjør er helt feil. Om han ikke skal noe livsviktig er dette helt klart upassende. Chris har tydeligvis ikke innsett hva han bega seg inn på da han forlovet seg med Madeleine. Dette kan ikke fortsette, sier historiker og venn av den svenske kongefamilien Herman Lindqvist til Aftonbladet.

Ifølge den svenske avisen har det lenge vært knyttet stor usikkerhet til O´Neills tilstedeværelse på nobelutdelingen. I begynnelsen av november oppga nobelstiftelsen til avisen at det ikke var sendt noen invitasjon til amerikaneren.

Noen uker senere informerte det svenske kongehuset at Madeleines forlovede likevel skulle dukke opp på tilstellingen.
Nå er det altså klart at Madeleine kommer alene.

- Jeg beklager dette, men ser frem til å delta på fremtidige nobelfestligheter, hilste O´Neill til Aftonbladets lesere.

Prioriterer jobb

Grunnen til at prinsessens forlovede uteblir fra nobelarrangementene er ifølge det svenske kongehuset at han må prioritere jobben sin som deleier og analysesjef i egen finansbedrift.

- Chris har valgt å takke nei på grunn av jobb, opplyser informasjonssjef Bertil Ternert ved det svenske slottet til Aftonbladet.

Les også: Kylie Minogue til Nobelkonserten

Johanna Lejon, hoffreporter i Svensk Damtidning, mener også at Chris fravær er et feilsteg.

- Dette hadde vært en gylden mulighet for Chris til å vise alle hvem Madeleine har falt for. En kan jo spekulere i om Chris har fått kalde føtter, ettersom han ikke er så vant til å bli bevoktet, sier hun til Aftonbladet.

Lite gjennomtenkt

Sjefredaktør Roger Lundgren for Kungliga Magasinet, mener beslutningen er lite gjennomtenkt.

- Dette er virkelig synd. Det hadde vært bra for Chris å bli introdusert til den kongelige verden. Nobelfesten er et viktig arrangement for kongefamilien, sier han til avisen.

- SYND: Mangeårige kongeekspert Kjell Arne Totland. Foto: NTB SCANPIX
- SYND: Mangeårige kongeekspert Kjell Arne Totland. Foto: NTB SCANPIX

Mangeårige kongeekspert Kjell Arne Totland påpeker at Madeleines forlovede Chris O' Neill uansett ikke hadde vært prinsesse Madeleines bordkavaler.

- Det er lang tradisjon for at medlemmene av den svenske kongefamilie deltar ved de store Nobelfestlighetene i Stockholm. I år var det ventet at prinsesse Madeleines forlovede Chris O' Neill også ville delta - slik Jonas Bergstrøm gjorde i sin tid, sier han, og legger til:

- Men Chris ville uansett ikke ha fått sitte ved Maddes side under festene mandag - hverken ved prisutdelingen eller banketten. Det gjorde heller ikke Jonas i sin tid. Carl Philip og Sofia Helquist er fortsatt ikke forlovet - og det var derfor ikke ventet at hun ville bli invitert til Nobel-festen, sier Totland og legger til at hun er i Sør-Afrika på jobboppdrag.

- Synd han ikke kommer

Om Chris O' Neill hadde kommet på Nobelfesten, hadde det vært det nyforlovede parets første store oppdrag i Sverige sammen etter forlovelsen. Paret var tidligere i desember på en offisiell julelunsj sammen i New York.

Kjell Arne Totland legger ikke skjul på at han synes at det er synd at O' Neill ikke kommer.

- Jeg synes selvsagt det er synd han ikke kommer. Det ville ha vært artig å se ham i en slik sammenheng. Og ved gallamiddagen på slottet tirsdag kveld ville han ha fått føre Madeleine til bords, sier han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer også alene, for første gang siden seperasjonen med sin kone Filippa.

Både prinsessen og statsministeren får likevel bordkavalerer ved hver sin side til Nobelbanketten.

Fredrik Reinfeldt har kunstneren Lizette Mususa Wiesel ved sin side, mens prinsesse Madeleine får den Nobelprisvinneren i medisin, japanske Shinya Yamanaka, som sin samtalepartner under middagen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys