Hovedinnhold

Irene sinte på EU

UENIGE: Irske demonstranter demonstrerte utenfor det irske parlamentet i desember i fjor. De reagerer særlig på rentene de må betale etter at Irland vedtok en stor krisepakke fra EU og IMF. Foto: Afp
UENIGE: Irske demonstranter demonstrerte utenfor det irske parlamentet i desember i fjor. De reagerer særlig på rentene de må betale etter at Irland vedtok en stor krisepakke fra EU og IMF. Foto: Afp
Irene er sinte på EUs harde betingelser på kriselånet. Alle må spenne inn livreima, men streikene og gatekampene som finner sted i Hellas, er fraværende.

Denne saken handler om:

- Vi har nok en annen mentalitet her i Irland, sier 20-åringen Pat de Brún i studentforeningen på University College Dublin (UCD) til NTB.

Denne uka har det vært landsomfattende streiker og gatekamper i Hellas på grunn av regjeringens innstrammingstiltak. Også i Spania og Frankrike har det vært kjempedemonstrasjoner det siste halvåret.

LES OGSÅ:  Irske banker får krisehjelp 

Men bortsett fra en demonstrasjon i Dublin i november har irene holdt seg borte fra gatene.

Vant til fattigdom

- Det er ikke så lett å si hvorfor. Det kan være forskjellig politisk kultur og nasjonalt temperament. Noen sier årsaken er at vi var fattige i så mange år og rike kun i noen få. Det er dette vi er mest vant til, sier Ben Tonra, professor ved UCD.

Pat de Brún mener irene for lett tar på seg skylden for ting.

- Det burde vel ikke være sånn, men samtidig er det en sympatisk egenskap. Vi protesterer ikke så mye. Vi aksepterer krisen, og vi skal komme oss gjennom den, sier han.

Mange sinte

- Vi skjønte ingenting av de franske demonstrasjonene mot å heve pensjonsalderen til 62 år. Da vår ble hevet fra 65 år til 66, var det ingen protester. Levealderen er høyere enn før, og da virker det fornuftig å jobbe lenger, sier 20-åringen.

Men selv om irene ikke strømmer ut i gatene, er mange sinte over betingelsene for milliardlånet fra EU.

- Folk er sinte, og de er redde. Og det kommer de til å vise det når de går til valgurnene fredag.

Høyere rente

Meningsmålingene viser at regjeringspartiet Fianna Fáil kommer til å gjøre et historisk dårlig valg, og at valgvinneren blir Fine Gael.

LES OGSÅ:  Irland har vedtatt milliardlån 

Irene reagerer spesielt kraftig på rentene de betaler på EU-lånet, og at den er høyere enn på milliardene fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Dagens rente på 5,85 prosent er lavere enn hva regjeringen måtte ut med før krisepakken, men høyere enn de 3-4 prosentene EU betaler for pengene.

- Sparker oss

- De sparker oss mens vi ligger nede, sier Tonra.

- Vi skylder ikke på andre og vet at hovedansvaret er vårt. Men samtidig er det et stort sinne og undring over at EU ikke tar et delansvar for den dårlige reguleringen av bankene, legger han til.

Mange mener også at Irland mer enn å bli reddet av lånet på 67,5 milliarder euro, i virkeligheten sa ja til å redde tyske og franske investorer.

- Folk er sinte for at ingen av eierne av de europeiske bankene som lånte ut penger til irske banker, må ta noe av tapet, forklarer professor Tonra.

Økt EU-skepsis?

Sinnet over betingelsene på milliardlånet har likevel ennå ikke ført til en generelt mer negativ holdningen til EU, mener Ben Tonra. Men både han og Pat de Brún tror faren fortsatt er til stede.

Opposisjonslederen og den ventede vinneren av valget fredag, Enda Kenny fra partiet Fine Gael, har lovet at han vil forsøke å reforhandle betingelsene på lånepakken. Men det er usikkert om han klarer det. Han vil bli møtt med krav, særlig fra Tyskland, om å heve den svært lave selskapsskatten, noe som er tabu i Irland.

- Dersom vi blir tvunget til å øke selskapsskatten, vil det bli kraftige protester. Det blir sett på som vår mulighet til vekst og til å betale tilbake lånet, sier Pat de Brún på universitetet UCD.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks