Hovedinnhold

Norske Mats (24) på hotell som ble angrepet - vil fortsette ferien i Egypt

** Ni nordmenn bodde på hotellet

<p>TILBAKE PÅ ROMMET: Tone Vale (51), Mats Kristoffer Vale (24) og Jarle Helgetveit (50) fra Porsgrunn tok seg en øl og forsøkte å roe ned på hotellbalkongen etter angrepet.</p>

TILBAKE PÅ ROMMET: Tone Vale (51), Mats Kristoffer Vale (24) og Jarle Helgetveit (50) fra Porsgrunn tok seg en øl og forsøkte å roe ned på hotellbalkongen etter angrepet.

Foto: Privat
Norske turister gjemte seg i mørket på rommene sine mens de hørte skuddsalver fra stranden utenfor hotellet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Væpnede menn skjøt fredag kveld mot inngangspartiet på turisthotellet Bella Vista i feriebyen Hurghada i Egypt.

Totalt ni nordmenn skal ha bodd på hotellet, men ingen av dem ble fysisk skadet. En svenske og to østerrikere ble skadet i angrepet. Det har ikke skremt nordmannen Mats Kristoffer Vale (24) og hans foreldre Tone Vale (51) og Jarle Helgetveit (50) fra å bli værende.

– Vi ønsker å fortsette ferien, forteller Mats Vale til VG lørdag formiddag.

De tre bor fremdeles på samme hotell, selv om de har fått tilbud om å flytte til et annet i Hurghada.

– Vi har bestemt oss for å foreløpig bli her. Det er mange væpnede vakter her nå, sier Vale.

Familien var på hotellrommet da angrepet startet. Fredag kveld fortalte de VG at de skrudde av lysene og var stille da de hørte skudd.

– Jeg talte totalt 21 skudd. De virket målrettede, for det var korte skuddsalver etter hverandre. Det var skremmende, fortalte Vale.

De tre gjemt seg i mørket i cirka 20 minutter.

– Da så vi væpnede vakter eller soldater som løp nedover stranden på utsiden av rommet. Vi hørte skudd. Og det ble ropt «Allauh akbar», sier Vale.

Da VG snakket med ham etter at dramaet var over befant han seg på det som hotellpersonalet omtalte som et «safe room» – en takterrasse et stykke unna der skytingen skjedde.

Les også: Svenske Sammie knivstukket fire ganger i halsen

Viftet med sort flagg med hvit skrift

Også Jon Torp (50) ble vitne til angrepet, som startet rundt klokken 20.30, fra hotellbalkongen sin.

<p>– KAOS: Utenfor hotellet samlet det seg mange mennesker. Politi og sikkerhetstyrker sperret av et større området. Dette bildet tok norske May-Liss Johansen fra Skien, som ferierte i en leilighet like ved hotellet.</p>

– KAOS: Utenfor hotellet samlet det seg mange mennesker. Politi og sikkerhetstyrker sperret av et større området. Dette bildet tok norske May-Liss Johansen fra Skien, som ferierte i en leilighet like ved hotellet.

Foto: May-Liss Johansen

– Jeg lå inne på rommet mitt da jeg hørte høye rop. Jeg gikk ut på balkongen og kunne se en mann vifte med et sort flagg med hvit skrift. Han ropte høyt og sto vel 15–20 meter fra meg i luftlinje, sier Torp.

Apollo: Alle nordmenn i sikkerhet etter hotell-angrep

Han rygget inn på hotellrommet og derfra kunne han høre skudd fra hotellområdet.

– Jeg hørte minst 24 skudd. De bevegde seg rundt på hotellet, forteller Torp.

– Da skuddene roet seg tittet jeg ut og spurte «is it safe now?». Jeg fikk beskjed om å komme meg tilbake på rommet, men etter at det hadde vært rolig en god stund, gikk jeg ut på balkongen og så på hva som hadde skjedd.

– Så døde menn

Fra balkongen kunne han se to menn som lå urørlige på bakken.

– Det er flomlys her nå så vi ser kroppene, en ligger her ute og en annen innenfor resepsjonen, sier Torp.

Han har besøkt Egypt femten ganger tidligere.

– Dette er forferdelig trist, jeg er veldig glad i Egypt og har aldri opplevd noe uhyggelig her før. Egyptere er veldig vennlige og hyggelige, og jeg håper disse menneskene med forskrudde meninger ikke skal klare å ødelegge for turismen, sier Torp til VG.

Lørdag formiddag opplyser han at han nå ønsker å reise hjem. Ikke først og fremst for egen skyld, men for familien hjemme i Norge.

Angriperne skal ha kommet til hotellet med båt fra sjøen. I går kveld var det uklart hvor mange de var, men egyptiske medier opererer med tre angripere.

Et sykehus i Hurghada bekreftet i går kveld at to svensker var innlagt med lettere skader, ifølge Aftonbladet. Svenskene skal ha blitt angrepet med kniv.

Egyptisk politi opplyser at to østerrikere også ble skadet i angrepet. Tilstanden deres er ikke kjent.

Ni norske

Reiseselskapet Apollo opplyser at det bor 90 turister fra Norden ved hotellet.

– Ni av dem er norske. Det er et hotell vi benytter oss av, men ikke eier, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera til VG.

Rivera opplyser at deres reiseledere i Hurghada fredag kveld og lørdag formiddag har forsøkt å komme i kontakt med alle deres 90 nordiske gjester på hotellet.

– Så langt har de fått snakket med rundt to tredjedeler av dem, men de fortsetter dette utover dagen, sier Rivera til VG klokken 12.00 lørdag.

Ifølge Rivera får samtlige tilbud om å bytte hotell, men så langt har mange valgt å bli ettersom sikkerheten på hotellet som fredag ble angrepet nå er betydelig.

For Apollos norske gjester er oppsatt hjemreisedag i utgangspunktet tirsdag.

– Men dersom noen vil hjem før det, så skal vi forsøke å få til det. Det gjelder alle våre gjester i Hurghada.

Minst to av angriperne skal ha blitt drept av politi eller sikkerhetsstyrker. Så langt er det ikke kjent hvem som står bak angrepet.

Ifølge nyhetsnettstedet Al Arabiya skal målet for angrepet ha vært israelske turister, men dette er ikke er bekreftet.

Angrepet knyttes til et angrep på israelske turister i Kairo torsdag, som igjen knyttes til en oppfordring fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi om å «angripe jøder alle steder».

Tidligere fredag ble tre politimenn skadet i et terrorangrep i byen Rafah, nord på Sinaihalvøya.

Hyller hotellansatte

Mats Kristoffer Vale og foreldrene hans fikk sent fredag kveld beskjed om at de kunne vende tilbake til rommet sitt.

– Moren min var veldig redd, men både hun og pappa beholdt roen. Det er viktig for oss å berømme hvordan de ansatte på hotellet taklet dette. De gjorde en kjempejobb med å få oss i sikkerhet.

– Vi følte oss så trygge som det går an å få blitt når terrorister angriper 50 meter unna, sier Vale.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks