Hovedinnhold

- Nilen ikke lenger verdens lengste

IKKE LENGER LENGST? Brasilianske forskere hevder nå at Nilen ikke lenger er verdens lengste. Foto: AP
IKKE LENGER LENGST? Brasilianske forskere hevder nå at Nilen ikke lenger er verdens lengste. Foto: AP
(VG Nett) Forskere i Brazil hevder nå at de har vitenskapelige bevis på at Amazonas er verdens lengste elv.

Denne saken handler om:

Dermed tas «elvekrigen» mellom Brasil og Egypt opp igjen. Flere ganger har de to landene diskutert hvor verdens lengste elv ligger. Frem til nå har geografibøker i hele verden omtalt Nilen som den lengste med sine 6 695 kilometer.

Mens Amazonas kun har vært omtalt som verdens største i volum. Men etter en ekspedisjon i Peru mener forskerne nå at Amazonas har et nytt startpunkt. Dermed hevder de elven er 6 800 kilometer lang - 105 kilometer lengre enn Nilen, melder BBC.

Vannets kilde

VERDENS LENGSTE? Forskere i Brasil hevder Amazonas nå er verdens største - både i volum og lengde. Foto: EPA
VERDENS LENGSTE? Forskere i Brasil hevder Amazonas nå er verdens største - både i volum og lengde. Foto: EPA

Den presise lengden på en elv er svært vanskelig å bestemme, og er avhengig av at man identifiserer helt korrekt kilden og munningen.

Nå mener forskerne at Amazonas ikke starter helt nord i Brasil - slik man lenge har vært enige om, men sør i Peru. Selv om de ikke er helt enige om hvor eleven nøyaktig begynner, hevder forskerne at Amazonas uansett er lengre enn sin konkurrent Nilen.

Det nye startpunktet sies nå å være et snøbelagt fjell i sørlige Peru kalt Mismi. Forskerne reiste i 14 dager for å avgjøre at kilden høyst sannsynlig ligger 5000 meter over havet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks