Hovedinnhold

Kidnappet journalist i Kairo: - Er glad for at jeg lever

VED BEVISSTHET: SVTs journalist Bert Sundström har nå kommet med sin første uttalelse etter at han ble angrepet og alvorlig skadet i Kairo. Foto: SVT
VED BEVISSTHET: SVTs journalist Bert Sundström har nå kommet med sin første uttalelse etter at han ble angrepet og alvorlig skadet i Kairo. Foto: SVT
KAIRO/OSLO (VG Nett) SVTs reporter Bert Sundström er på bedringens vei etter den dramatiske bortføringen torsdag.

Denne saken handler om:

Tips oss


VG Nett følger opprøret i Egypt.

Det hersket full forvirring da den svenske statlige kringkastingen mistet kontakt med sin reporter i Kairo tidligere denne uken. Redaktøren for TV-stasjonen ringte Sundströms telefon, og fikk beskjed om at han ble holdt fanget hos militæret.

Timer senere ble det bekreftet at Sundström var innlagt på et sykehus med alvorlige stikkskader i magen og ryggen. Han er nå ved bevissthet, og kan fortelle at han ble slått ned etter et dramatisk møte med en gruppe sivile ungdommer. Deretter er alt svart.

- Jeg er glad for at jeg lever, sier han på telefon til SVTs utenrikssjef Ingrid Thörnqvist.

Dette er den første uttalelsen fra journalisten selv etter det rystende angrepet. Aftonbladet har vært i kontakt med Sundströms kone, som er svært lettet.

- Alt kommer til å bli bra. Hans hukommelse kommer til å bli bra. Jeg er så lykkelig, sier Irina Sundström.

Skadet i hodet og lunge

Tilstanden til Sundström har tidligere blitt beskrevet som alvorlig. Legen på sykehuset der han behandles, opplyser nå at han etter forholdene har det bra. Sundström har skader i en lunge og i hodet.

- Men det er ikke livstruende skader. Han kommer til å bli helt frisk, sier legen.

Det er uklart når han kan reise tilbake til Sverige. Det har tidligere blitt meldt at han blir passet på i Kairo, blant annet av representanter for svensk politi og UD.

Målrettede angrep

Sundström ble bortført og skadet torsdag, den mest dramatiske dagen under demonstrasjonene for utenlandske korrespondenter i Kairo. Utenfor flere hotell sto personer med kikkerer for å se etter fotografer og reportere, og en rekke utlendinger ble arrestert eller skadet.

MØRBANKET: VG Netts Erlend Skevik er en av mange journalister som ble angrepet under kampene i Kairo. Foto: VG Nett
MØRBANKET: VG Netts Erlend Skevik er en av mange journalister som ble angrepet under kampene i Kairo. Foto: VG Nett

Flere norske journalister var blant dem som ble utsatt for angrep. VG Nett-journalist Erlend Skevik fikk onsdag merke demonstrantenes vrede, da han ble angrepet med planker, stein og slag.

Fredag kom den første meldingen om dødsfall i journalistkorpset. Ahmed Mohammed Mahmoud omkom på sykehus etter å ha blitt skutt av en snikskytter fire dager tidligere. Han skal ha blitt skutt mens han tok bilder fra en balkong ikke langt unna Tahrir-plassen.

Bakgrunnen for angrepene skal ha vært at tilhengerne av det sittende egyptiske regimet var misfornøyde med det de mener er ensidig dekning av demonstrasjonene i verdenspressen.

Saken fortsetter under bildet ...

BLODIG: Flere pressefolk ble denne uken angrepet i Kairo. Her har en AP-fotograf fått skader i hodet. Foto: AFP
BLODIG: Flere pressefolk ble denne uken angrepet i Kairo. Her har en AP-fotograf fått skader i hodet. Foto: AFP


Frykter blodbad

Søndag melder VGs reportere i Kairo at ting er i ferd med å vende tilbake til det normale. Folk vendte i morgentimene tilbake til jobb, mange banker ble gjenåpnet etter å ha vært stengt en uke og en del forretninger tar i mot kunder.

Likevel holder tusen demonstranter fremdeles stand på Tahrir-plassen i hovedstaden. Ifølge opposisjonslederen Mohamed ElBaradei vil demonstrasjonene fortsette selv om butikkene åpner og folk går tilbake på jobb.

- Det vil kanskje ikke være demonstrasjoner hver dag, kanskje annen hver. Forskjellen er at de kommer til å være sintere og mer voldsomme. Og jeg vil ikke at dette skal gå fra en fin, fredlig revolusjon til en blodig revolusjon, sier han til Reuters.

Han understreker at protestene ikke kommer til å stoppe før Mubarak går av.

Demonstranter med i samtalene

I dag annonserte opposisjonsorganisasjonen Det muslimske brorskapet at de ville delta i samtaler med den egyptiske visepresidenten. Ifølge en representant for gruppen vil de også møtes igjen for å snakke om situasjonen, skriver al-Jazeera.

Ifølge BBC har seks av de unge demonstrantene på Tahrir-plassen blitt invitert inn til å delta i samtalene.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks