Hovedinnhold

- Her er alle Egypts problemer løst

FREDELIG: Enorme menneskemengder til tross - det interne samfunnet på Tahrir-torget i Kairo fungerer. Mange har flyttet inn i telt på gressplenen i midten av torget. Foto: AP
FREDELIG: Enorme menneskemengder til tross - det interne samfunnet på Tahrir-torget i Kairo fungerer. Mange har flyttet inn i telt på gressplenen i midten av torget. Foto: AP
KAIRO (VG Nett) Demonstrantene har skapt sitt eget samfunn på frihetstorget i den egyptiske hovedstaden. Over én million mennesker har samlet seg. Demonstrantene tar ansvar for at dagliglivet går sin gang.

Denne saken handler om:

Tips oss


VG Nett følger opprøret i Egypt.


 • Utviklingen i Egypt de siste dagene

  Torsdag: Mohamed ElBaradei kommer til Egypt for å støtte opposisjonen.
  Natt til fredag: Ledere i Det muslimske brorskap arresteres.
  Fredag: Myndighetene stenger mobilnettet og internettforbindelsen over det meste av landet.
  Etter fredagsbønnen: Tusenvis av demonstranter i sammenstøt med politiet i flere byer. Det meldes at ElBaradei er satt i husarrest.
  Fredag kveld: Det innføres portforbud i Kairo, Alexandria og Suez fra 18-07. Senere utvides det til å gjelde alle byer, og militære styrker utplasseres.
  Natt til lørdag: Mubarak sparker hele regjeringen.
  Lørdag ettermiddag: Ahmed Shafiq utnevnes til ny statsminister. Omar Suleiman blir første visepresident under Mubarak.
  Søndag: President Hosni Mubarak forsøker å dempe gemyttene i Egypt ved å love politiske reformer og nye arbeidsplasser. Det hjelper lite, og demonstrasjonen holder frem. Samtidig blir jagerfly sendt over byen i lav høyde.
  Mandag morgen: De militære setter opp blokkader i byen. Stemningen er spent, men relativt rolig.
  KILDE: NTB

- Her på Tahrir-torget er alle Egypts sosiale problemer løst, sier Bilal Diab (30), og smiler.

Selv ble han landskjent da han gikk på podiet og avbrøt en tale som president Hosni Mubarak holdt ved Kairo-universitetet i 2008. Etter det var han hyppig gjest i landets tv-studioer.

- Du kjenner til alle problemene vi har hatt i Egypt de siste årene?, spør den kjente aktivisten.

Samleside: Les flere nyheter om Egypt

Mange egyptere har levd i bunnløs fattigdom, 16 millioner mennesker er under fattigdomsgrensen. Vold og trakassering av jenter og kvinner på gaten er et stort problem, og sammenstøt mellom kristne og muslimer er vanlig på landsbygda.

Men på torget i Kairo er det ingen kvinner som blir trakassert. Og til tross for de enorme forskjellene mellom grupperingene av islamister, liberale, venstrevridde, nasjonalister og koptiske kristne blir krangler raskt løst.

Les også: Obama ber om ryddig maktskifte i Egypt

VG Nett har en rekke ganger sett hvordan folk griper inn når krangler oppstår og hindrer at de eskalerer.

- Her er alle problemene løst, sier Diab.

Andre på torget deler ut mat og drikke.

- Her er det ingen som sulter, sier Diab.

- Rollemodell

Han mener det som nå skjer på Tahrir-plassen kan være en rollemodell for et nytt, egyptisk samfunn, uten president Hosni Mubarak.

VGTV: - Enorme menneskemengder

Rundt omkring på torget går folk rundt med børster og feier.

- Jeg er lege, men jeg feier likevel, sier en av aktivistene til VG Nett.

På torget går også medlemmer av legenes fagforening, som er kontrollert av det muslimske brorskapet, i hvite kjortler og setter sprøyter og deler ut medisiner.

VG Nett var også vitne til hvordan en folkemengde forsøkte å angripe en mann de mistenkte for å være politi. Men raskt ble det dannet en kjede rundt ham av mennesker som hindret de andre i å angripe.

De overleverte ham i stedet til soldatene som står oppmarsjert på Tahrir-plassen. De undersøkte identitetspapirene hans og slo fast at han ikke var politi. Da fikk han gå i fred.

Sammenstøt

Det er likevel ikke alltid det går helt fredelig for seg. VG Nett har også observert at folk som blir mistenkt for å være sivilkledd politi blir brutalt slått og sparket.

Onsdag morgen var det sammenstøt mellom demonstrantene og tilhengere av president Mubarak nær torget, ifølge nyhetsbyrået AP. Omfanget av dette er foreløpig ukjent.

VG Nett har selv møtt Mubarak-tilhengere, som samler seg på andre siden av Nilen i forhold til Tahrir-plassen. Et titalls mennesker, som roper slagord til støtte for presidenten og holder opp plakater.

- Jeg har sittet inne i huset mitt og vært redd de siste ukene. Nå er jeg i gatene for å støtte Mubarak, sier en av dem.

Les også: - Skudd avfyrt i Alexandria

På Tahrir-plassen har stemningen vært opphisset siden president Mubarak i en tale tirsdag varslet at han ikke stiller til gjenvalg i september. Folkemengden ønsker at han skal gå av umiddelbart.

VGTV: Demonstrantene ble rasende av presidentens tale

Over plassen dinglet en hengt dukke, som skal forestille presidenten. Onsdag morgen er det flere tusen mennesker igjen på torget.

Saken fortsetter under bildet ...

UROLIG: Sammenstøt mellom demonstranter og presidentens støttespillere onsdag. Foto: AP
UROLIG: Sammenstøt mellom demonstranter og presidentens støttespillere onsdag. Foto: AP


Oppfordrer til normalisering

Den egyptiske hæren ber nå folket om å vende tilbake til normalen, melder NTB. Demonstrantene har fått fram sitt budskap, og budskapet er hørt, sier militærlederne.

- Dere begynte med å gå ut for å gi uttrykk for kravene deres, og det er dere som er i stand til å gjøre livet normalt igjen, sa en talsperson for den mektige hæren til statlig fjernsyn onsdag.

Hæren har tidligere gjort det klart at den ikke kom til å bruke makt mot demonstrantene, og at den forsto de «legitime kravene» fra folket.

Samtidig er det klart at portforbudet i Egypt gjøres tre timer kortere. Det gjelder nå fra klokken 17 til 07.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks