Hovedinnhold

Han er Egypts nye president

** Muslimsk renessanse i Egypt

Mohamed Morsy fra Det muslimske borskap vant presidentvalget i Egypt, opplyser den egyptiske valgkommisjonen.

Denne saken handler om:

Morsy vant dermed over motstanderen Ahmed Shafik, tidligere militær og statsminister i ekspresident Hosni Mubaraks siste regjering.

Etter flere dagers forsinkelse ble endelig resultatet av andre og avgjørende runde i valget offentliggjort søndag ettermiddag.

Spontan jubel i Kairo

Jubelen brøt spontant ut på Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo, der tusenvis av Morsys tilhengere var samlet i påvente av resultatet, som ble offentliggjort av valgkommisjonens leder Faruq Sultan.

Jubelen vedvarer utover kvelden, mens egypterne venter på at den nyvalgte presidenten skal holde sin første tale.

Andre valgomgang ble gjennomført 16. og 17. juni.

I årtiene under diktator Hosni Mubaraks styre måtte det mektige Brorskapet leve i de politiske skyggenes dal. Med Morsys valgseier har islamistbevegelsen omsider kunnet klatre opp til maktens tinde.

Morsy ble i fjor utpekt til leder for Frihets- og rettferdighetspartiet, som ble dannet etter revolusjonen i fjor og har tette bånd til Brorskapet. Han stilte som kandidat i presidentvalget etter at Brorskapets førstevalg, nestleder Khairat al-Shater, ble diskvalifisert.

Utfordring

Utad har Morsy lagt mindre vekt på opprettelsen av en islamsk stat, og mer på saker som å styrke egyptisk økonomi.

Men han stiller seg bak Brorskapets ønske om en muslimsk «renessanse» i Egypt og mener at et frommere samfunn vil være bedre og mindre korrupt. Samtidig sier han at han ønsker å bygge en moderne, demokratisk stat og være en inkluderende president for alle egyptere. Om lag 10 prosent av befolkningen er kristne koptere.

I sin siste tale før den avgjørende runden i presidentvalget lovet han å stanse «enhver diskriminering på grunnlag av religion, etnisitet eller kjønn».

Ifølge analytikere blir nettopp dette hans fremste utfordring.

Ingeniør

Mohamed Morsy ble født i provinsen Sharqiya i elva Nilens delta i 1951 og tok ingeniørutdannelse ved universitetet i Kairo. Deretter flyttet han til California der han tok doktorgrad og senere underviste fram til 1985. Han er gift og har fem barn.
I sin ungdom var han aktiv i en israelskfiendtlig gruppe, men har senere brukt mest tid og krefter på Brorskapet.

Morsy ble valgt inn i den egyptiske nasjonalforsamlingen i både 2000 og fem år senere. Men like etter valget i 2005 ble han arrestert og holdt fengslet i sju måneder etter at han hadde deltatt i demonstrasjoner til støtte for reformvennlige dommere. I valget i 2010 sto han fram som en talsmann for islamistene.

Selvsikker

Under årets presidentvalgkamp fikk den tidligere noe sky Morsy tilsynelatende mer selvtillit. Han framsto som stadig mer selvsikker og mindre klønete i sin omgang med mediene.

Morsy gikk videre til den andre valgrunden etter å ha fått 24,7 prosent av stemmene i den første runden.

Hamas gratulerer

Den islamistiske Hamas-bevegelsen var raskt ute med å gratulere Mohamed Morsy med valgseieren i Egypt.

Nyheten om at Mohamed Morsy fra Det muslimske brorskap gikk seirende ut av valget i Egypt ble tatt godt imot på Gazastripen.

- Dette er et historisk øyeblikk og en ny era i Egypts historie, sa Mahmud Zahar fra Hamas-bevegelsen til nyhetsbyrået AFP søndag.

Miiltærrådet gratulerer

Også lederen for militærrådet i Egypt, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, har gratulert islamisten Mohamed Morsy med valgseieren.

Gratulasjonen ble viderebrakt av statlig TV søndag kveld, kort tid etter at valgkommisjonen i landet hadde utropt Morsy til vinner.

Militærrådet tok over styringen i Egypt etter president Hosni Mubaraks fall i februar i fjor.

Rådet har tidligere lovet å gi fra seg makten til en valgt president innen 1. juli, men har også gitt seg selv flere fullmakter den siste tiden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks