Hovedinnhold

Egypts ekspresident dømt til 25 års fengsel for spionasje

<p>DØMT IGJEN: Tidligere president Mohamed Mursi blir sittende i fengsel. Her avbildet 21. juni 2015 iført en rød drakt som indikerer at han er dømt til døden. Dødsdommen ble senere omgjort.</p>

DØMT IGJEN: Tidligere president Mohamed Mursi blir sittende i fengsel. Her avbildet 21. juni 2015 iført en rød drakt som indikerer at han er dømt til døden. Dødsdommen ble senere omgjort.

Foto: AMR Dalsh / Reuters, Reuters
Domstolen mener Mohamed Mursi spionerte på vegne av Qatar under sin tid som president i Egypt.

Denne saken handler om:

Den tidligere presidenten soner allerede en 20 år lang fengselsstraff for drap på demonstranter i 2012, året før han selv ble styrtet og fengslet, skriver Reuters.

Straffeutmålingen på 25 år i fengsel er en reduksjon fra de 40 årene han opprinnelig ble idømt i den første rettssaken.

Ifølge domstolen har Mursi, som nå er blitt 66 år gammel, lekket hemmeligstemplede dokumenter til Qatar og solgt klassifisert informasjon til TV-kanalen Al Jazeera.

Ifølge Reuters skal informasjonen handlet om Egypts militære virksomhet og kapasitet. Informasjonen er av en karakter som kan skade rikets sikkerhet, mener domstolen.

Dødsdømt egyptisk professor: – Egypt forsvinner ned i en ond sirkel av blodsutgytelse og vold

Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president i juni 2012 og regjerte frem til juli 2013 da han ble felt i et militærkupp. VG dekket det dramatiske kuppet fra Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo:

Dommen er avsagt i landets høyeste ankedomstol og kan derfor ikke ankes videre, ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA.

Tre andre medlemmer av den politiske organisasjonen Det muslimske brorskapet er alle dømt til døden i samme sak.

Egypt var et av flere land som i begynnelsen av juni kuttet alle diplomatiske bånd til Qatar. Myndighetene i Qatar har flere ganger uttrykt sin støtte til Mursi.

Kan skape VM-kaos: Derfor er det Qatar-krise i gulfen

Siden kuppet har landet vært styrt av president Abdel Fatteh el-Sisi, som har gjort seg populær blant mange ved å fengsle en rekke Mursi-tilhengere og medlemmer av Det muslimske brorskapet.

I mai 2015 ble Mursi og 106 andre medlemmer av Det muslimske brorskapet dømt til døden, en dom som senere ble overstyrt.

Kaos under kuppet: Her filmer fotografen sin egen død

Den nye dommen mot Mursi inkluderer også ulovlig oppbevaring av våpen, oppfordring til voldelige handlinger og medvirkning til drap på 21 kristne arbeidere i Libya, skriver The Hindu.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks