Hovedinnhold

Egypterne venter utålmodig på valgresultat

En demonstrant leser koranen mens andre slapper av på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad Kairo. Egypterne må fortsatt vente på resultatet av presidentvalget, og ventingen utløser uro som kan føre til nye store protestdemonstrasjoner, sa politiske observatører torsdag. Foto: Asmaa Waguih
En demonstrant leser koranen mens andre slapper av på Tahrir-plassen i Egypts hovedstad Kairo. Egypterne må fortsatt vente på resultatet av presidentvalget, og ventingen utløser uro som kan føre til nye store protestdemonstrasjoner, sa politiske observatører torsdag. Foto: Asmaa Waguih
Egypterne må vente på å få vite hvem som har vunnet presidentvalget. Uroen vokser blant velgerne, og nye protestdemonstrasjoner kan være i emning.

Denne saken handler om:

Forvirringen økte torsdag også når det gjelder tidligere president Hosni Mubaraks tilstand. Tidligere i uken ble det sagt at han var nær døden, men enkelte skeptiske opposisjonelle mener dette bare var et påskudd for å få ham flyttet fra fengselet til et mer behagelig oppholdssted.

Den egyptiske valgkommisjonen har utsatt offentliggjøringen av resultatet av presidentvalget fordi begge kandidatene mener det foregikk valgfusk. Resultatet skulle vært kunngjort torsdag, og utsettelsen fører til økt spenning

Konfrontasjon

- Andre omgang i presidentvalget sist helg skulle vært et vendepunkt, skriver den arabiske kringkastingsstasjonen Al Jazeera på sine nettsider.

- I stedet ble det en konfrontasjon mellom islamistene i Muslimsk brorskap og restene av Mubaraks regime.

Det mektige Brorskapet hevder at deres kandidat, Mohamed Morsy, har fått rundt 52 prosent av stemmene. Tilhengere av Ahmed Shafik, som var statsminister i Mubaraks siste regjering, sier at deres mann fikk 51,5 prosent.

Valgkommisjonens sjef, Hatem Begato, sier til den statlige egyptiske avisen Al-Ahram at valgresultatet vil bli lagt fram lørdag eller søndag. Innen da skal valgkommisjonen ha gransket rundt 400 påstander om valgfusk satt fram av både Shafiks og Morsys tilhengere.

Kritisk

Samtidig øker spenningen mellom Muslimsk brorskap og de militære makthaverne.

- De neste 48 timene blir de mest kritiske i Egypts historie, framholdt Al-Ahram i sin oppsummering av stemningen i landet torsdag.

USAs utenriksminister Hillary Clinton insisterer på at de militære må gi fra seg makten til vinneren av presidentvalget.

- Vi mener det er absolutt nødvendig at de militære holder sitt løfte til det egyptiske folket om et maktskifte, sier hun.

Tusenvis av demonstranter på Tahrir-plassen i sentrum av den egyptiske hovedstaden Kairo protesterte natt til torsdag mot generalenes fortsatte grep om makten. Demonstrasjonene vil fortsette til valgresultatet er offentliggjort, ble det sagt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks