Hovedinnhold

- Politi- og sikkerhetsstyrker interessert i å skape kaos

Derfor går de amok på egyptiske tribuner

(VG Nett) Volden som herjer egyptiske fotballtribuner er en blodig blanding av sport og politikk.

Denne saken handler om:

Onsdag brøt det ut opptøyer under en fotballkamp i byen Port Said. Det var tilhengere av hjemmelaget al-Masry og Kairo-laget al-Ahly som braket sammen. Resultatet ble et blodbad der minst 73 mennesker mistet livet.

SKADD: Mer enn 1000 mennesker skal være skadet etter de voldsomme opptøyene. Foto: AP Foto:
SKADD: Mer enn 1000 mennesker skal være skadet etter de voldsomme opptøyene. Foto: AP Foto:


Nyhetsbyrået Reuters melder at tusen mennesker skal være skadet etter uroen. Flere voldelige fotball-grupperinger deltok i sammenstøtene.

Det er ikke første gang egyptiske fotball-hooligans skaper blodbad. Men under og etter opptøyene i Kairo og resten av Egypt i fjor, har de voldelige supporterne ofte også deltatt i gatekamper med politiet og hæren.

Journalisten Joseph Mayton bor i Egypt. Han mener å se at bråket i Port Said har mange likhetstrekk med fotballopprøret i Kairo i 2009, da mellom Egypt og Algerie.

- Det er på mange måter den samme volden som vi så i november 2009. Samtidig er ikke dette lenger bare mennesker som heier på de ulike lagene sine. De deltar på politisk protester i gatene.
Under VM-kvalifiseringskampene i 2009 endte fotballrivaliseringen mellom Egypt og Algerie i voldsom voldsbruk.

Mayton viser også til at politi og sikkerhetsstyrker ikke var til stede for å roe gemyttene under dagens kamp. Han tror dette kan peke på at det hele dreier seg om mer enn uenigheter rundt en fotballkamp.

Al Jazeeras reporter Rawya Rageh, som befiner seg i hovedstaden Kairo, sier fraværet av politi har ført til opptøyer i forbindelse med flere fotballkamper etter revolusjonen.

- Etter revolusjonen har politiet langt på vei forsvunnet fra gatene. Det har skapt et sikkerhetsvakuum, sier Rageh til sin egen kanal.

Jobber mot demokratiet

Professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, forteller at det er spesielt politi- og sikkerhetsstyrker fra det gamle regimet i Egypt kan se en fordel i å skape kaos i forbindelse med fotballopprøret i Port Said.

- Dette er folk som jobber mot demokratiet fordi de frykter at de vil bli stilt for retten og miste jobbene sine dersom det går mot demokrati i Egypt.

Utvik mener at tendensen som har vært kjent siden oktober, da det lenge har vært mye vold i forbindelse med den egyptiske revolusjonen.

Albadry Farghali, som sitter i nasjonalforsamlingen fra Port Said, gir sikkerhetsstyrker med bånd til tidligere president
Hosni Mubarak skylden for katastrofen.

- Sikkerhetsstyrkene gjorde eller muliggjorde dette. Mubaraks menn regjerer fortsatt. Regimets leder er falt, men alle hans menn beholder sine posisjoner. Hvor er sikkerheten? Hvor er ledelsen? ropte han i en telefonsamtale direkte på egyptisk fjernsyn, ifølge NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks