Hovedinnhold

Bevæpnede gjenger har tatt over sentrum av Kairo

KAIRO/OSLO (VG Nett) Væpnet med kniver, stokker og macheter terroriserer Mubarak-tilhengere sentrum av Kairo.

Denne saken handler om:

Tips oss


VG Nett følger opprøret i Egypt.


 • Utviklingen i Egypt de siste dagene

  Torsdag: Mohamed ElBaradei kommer til Egypt for å støtte opposisjonen.
  Fredag: Myndighetene stenger mobilnettet og internettforbindelsen over det meste av landet Tusenvis av demonstranter i sammenstøt med politiet i flere byer. Det meldes at ElBaradei er satt i husarrest.
  Fredag kveld: Det innføres portforbud i Kairo, Alexandria og Suez fra 18-07. Senere utvides det til å gjelde alle byer, og militære styrker utplasseres.
  Lørdag ettermiddag: Mubarak sparker hele regjeringen. Ahmed Shafiq utnevnes til ny statsminister. Omar Suleiman blir første visepresident under Mubarak.
  Søndag: President Hosni Mubarak forsøker å dempe gemyttene i Egypt ved å love politiske reformer og nye arbeidsplasser. Det hjelper lite, og demonstrasjonen holder frem. Samtidig blir jagerfly sendt over byen i lav høyde.
  Mandag morgen: De militære setter opp blokkader i byen. Stemningen er spent, men relativt rolig.
  Tirsdag: Mubarak annonserer at han ikke stiller til nyvalg. Demonstrantene reagerer med sinne, og lover å fortsette kampen
  Onsdag: Mubarak-tilhengere stormer Tahrir-torget. Hele dagen pågår det kamper i sentrum av Kairo. Hundrevis av mennesker blir skadet.
  Torsdag: Sentrum av Kairo er lovløst. Væpnede gjenger setter opp veisperringer. Politiet og hæren er ikke å se.
  KILDE: NTB

- De tok passene våre, og beordret oss ut av bilen. Deretter satte de seg inn i bilen og ville kjøre av gårde med oss. Vi fikk snakket oss ut av det, men det var på håret, sier VG Netts Erlend Skevik i en tekstmelding.

VGTV: Væpnet gjeng forsøkte kapre VG Netts taxi 

Minst fem mennesker er drept i gateslagene i Kairo i morges og mange hundre er såret. I grålysningen ble det skutt med automatvåpen. I gatene herjer bander væpnet med kniver og køller.

Les også: VG Netts journalist angrepet med planker, stein og slag 

Kort tid etter at VG Netts journalister ble stoppet første gang, ble taxien stoppet på nytt.

- Der var stemningen mindre aggressiv, og da vi forklarte at vi bare skulle ut av landet, gikk det greit, sier VG Netts Lars Akerhaug på telefon fra Kairo.

SE LIVEBILDER HER: VGTV LIVE 

- Det er veisperringer over hele Kairo, og folk står med køller og kniver, så det er tydelig at stemningen er svært opprørt, sier Akerhaug.

Åpnet ild i sentrum

Fem mennesker skal ha blitt drept da tilhengere av Egypts president Hosni Mubarak åpnet ild mot regimekritiske demonstranter i sentrum av Kairo natt til torsdag.

Les også: - Denne kampen er ikke over 

13 andre ble såret i skytingen, opplyser en lege på Tahrir-plassen til fjernsynsstasjonen Al Arabiya.

Ifølge øyenvitner ble det også skutt fra Oktober-brua der Mubarak-tilhengere har samlet seg.

Militære kjøretøy rullet inn mot plassen i morgentimene torsdag, og regjeringssoldater skal ha skutt i luften for å jage Mubarak-tilhengerne unna.

Mange ofre

Den egyptiske juristforeningen bekreftet natt til torsdag at Mubarak-tilhengere åpnet ild på Tahrir-plassen og opplyste at flere ble drept og såret.

- Alt må nå gjøres for å redde Egypts unge, het det i en kunngjøring fra foreningen.

Les også: Mubarak-tilhengere åpnet ild 

På Tahrirplassen forsøker anti-Mubarak-demonstranter å beskytte seg bak provisoriske barrikader. Gjennom hele natten ble det kastet brannbomber over barrikadene.

I morgentimene høres det eksplosjoner fra plassen. Blant demonstrantene på plassen skal det være kvinner og barn. En stor del av demonstrantene er unge menn.

Brannbomber

Uroen brøt ut da Mubarak-tilhengere rykket inn for å rydde plassen, væpnet med steiner, stokker og brannbomber.

Natt til torsdag så plassen ut som en slagmark, overstrødd av steiner og med brennende biler som lyste opp i mørket.

Egyptiske myndigheter har innført portforbud om natten, men flere tusen demonstranter trosser dette.

Les også: Obama ber Mubarak gå av nå 

Situasjonen er ekstremt spent i den egyptiske hovedstaden i dag, preget av en følelse at de neste 48 timer er kritiske. Det er overhengende fare for at situasjonen vil eskalere utover dagen. Frontene er blitt ytterligere skjerpet etter hendelsene det siste døgnet.

Nattens kamper ble utkjempet mellom demonstrantene i frontlinjene ved Frigjøringsplassen. I tillegg til de drepte ble minst 829 såret, ifølge det egyptiske helsedepartementet. 200 ble såret under de voldsomme kampene i natt og i morges.

Det er frykt for at nye store grupper av demonstranter vil strømme inn i det sentrale Kairo og at de grufulle gatekampene fra i går og i natt vil fortsette.

- Hellig krig

Omverdenen følger utviklingen i Egypt med stadig økende bekymring, som neppe blir mindre av rapporter om at enkelte av dem som krever Mubaraks avgang nå roper på «hellig krig».

USAs utenriksminister Hillary Clinton ringte i morgentimene torsdag Egypts nyutnevnte visepresident Omar Suleiman for å fordømme den «sjokkerende utviklingen», og krevde at de skyldige blir stilt til ansvar.

Det hvite hus slutter seg likevel ikke til demonstrantenes krav om at Hosni Mubarak straks må gå av, men understreker at den egyptiske presidenten må vise handlekraft.

- Det må gjennomføres reformer. Opposisjonen må inkluderes i samtalene fram mot frie og rettferdige valg, noe vi lenge har tatt til orde for, sa talsmannen Robert Gibbs onsdag.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks