Hovedinnhold

11 tiltalt for babyhandel i Egypt

- Trodde det var lovlig adopsjon

(VG Nett) Tre amerikanske par er siktet for ulovlig adopsjon i Egypt. Flere hevder de trodde alt som skjedde var lovlig.

Denne saken handler om:

To amerikanske kvinner, en av egyptisk opprinnelse, sitter varetektsfengslet i Egypt, siktet for å ha deltatt i ulovlige adopsjonsprosesser i landet, melder Reuters.

To amerikanske par erklærte seg lørdag ikke skyldige i saken, der totalt 11 mennesker er tiltalt for å ha forsøkt å gjennomføre adopsjon av flere små barn fra landet.

VGTV:- De visste ikke at det var ulovlig

Egypt tillater i utgangspunktet ikke adopsjon.

Ifølge Reuters er dette det første tilfellet hvor utlendinger har forsøkt å adoptere barn ulovlig som har kommet opp for en egyptisk domstol. Foreløpig er ingen dømt, og det tredje amerikanske paret antas å oppholde seg i USA med et barn de har lyktes i å få med deg ut av Egypt.

30.000 kroner

Parene som har forsøkt å gjennomføre adopsjonsprosessene skal ha betalt rundt 25.000 kroner for jentebarn og 30.000 for gutter.

Det er ikke på det rene hvor mange barn som har blitt formidlet, men ifølge Khaleej Times skal en kvinne fra et kristent barnehjem ha stått bak. Det ene parets advokat, Sameh Ahmed Saleh, hevder at paret ble lurt av falske fødselsattester som kvinnen hadde fabrikkert.

- Min klient hevder at hun hver gang hun møtte kvinnen fra barnehjemmet spurte «Er dette lovlig?», og fikk til svar at det var det. I USA er adopsjon lovlig, og når du adopterer barn der gir du dem navn, sier Saleh til Khaleej Times for å forklare parets handlinger.

Advokaten mener paret handlet i god tro, og trodde de var involvert i en lovlig prosess, selv om summen de betalte var langt lavere enn det en adopsjonsprosess vanligvis koster.

Paret skal ha forklart at de trodde pengene gikk til faktiske utgifter, som klær til barna.

Tatt på ambassaden

Salehs klienter, et par fra North Carolina, skal ha «adoptert» en jente og en gutt. Kvinnen ble arrestert da hun kom til USAs ambassade i Egypt for å arrangere utreise for barna. Der fattet noen mistanke på grunn av fødselsdatoen på barnas falske fødselsattester.

Kvinnen, som har egyptisk opprinnelse, forsøkte først å overbevise ambassadepersonellet om at hun hadde født barna selv. Men hvis det skulle vært sant, måtte hun ifølge fødselsattestene flydd til Egypt fra USA svært sent i et tvillingsvangerskap, en tur som langt fra ville blitt henne anbefalt.

Kvinnen innrømmet til slutt at hun ikke var barnas biologske mor, og ble arrestert. Nå sitter hun sammen med sin mann, kvinnen fra barnehjemmet, en turistguide og flere helsearbeidere på tiltalebenken.

Barna er plassert på et barnehjem.

- Visste ikke hva hun gjorde

Khaleej Times siterer den tiltalte kvinnens bror på at hun bare ikke tenkte seg om, og at paret ikke ante at de antagelig ikke kunne adoptere lovlig fra Egypt. Kvinnens familie skal ha vært nært tilknyttet kirken kvinnen fra det egyptiske barnehjemmet hevdet hun samarbeidet med.

- Vi vokste opp i denne kirken, og stoler på den. Hun ønkset sterkt å bli mor, og ville gi et barn et bedre liv. Dette er hardtarbeidende mennesker, og barna ville fått det bedre hos dem enn i et barnehjem, sier broren.

Paret skal ha vært ufrivillig barnløse, og lengtet etter et barn som delte morens egyptiske arv.

- Noen ringte henne fra Egypt, og sa at de hadde funnet barn for adopsjon. De reiste uten å gjøre noen undersøkelser. De ringte meg da de hadde fått barna, og var overlykkelige, sier broren.

Det naive paret kan nå miste muligheten til å få barn for godt, dersom de blir dømt for forholdet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks