Hovedinnhold

350 nye E.coli-tilfeller i Tyskland

En pasient som er smittet av e.coli-bakterien får behandling på Marienkrankenhaus sykehus i Hamburg. Det er meldt om 1.350 er smittet av dødsbakterien i Tyskland. Foto: AFP
En pasient som er smittet av e.coli-bakterien får behandling på Marienkrankenhaus sykehus i Hamburg. Det er meldt om 1.350 er smittet av dødsbakterien i Tyskland. Foto: AFP
(VG Nett) Det er 350 meldt om nye tilfeller av den dødelige E.coli-bakterien i Tyskland.

Denne saken handler om:

Fakta om E. coli

** En E. coli-bakterie er i seg selv ikke skadelig. Den finnes i tarmen hos alle varmblodige dyr, inkludert mennesker, hvor den hjelper til å opprettholde normal tarmfunksjon.

** Enkelte varianter av E. coli kan produsere toksiner eller giftstoff som framkaller diaré hos mennesker, blant annet såkalt «turistdiaré».

** Noen få E. coli-stammer produserer det svært giftige shigatoksinet. Den mest kjente er E. coli O157. Samlebetegnelsen for denne typen bakterier er ehec (Enterohemoragisk E. coli).

** Ehec-bakteriene kan gi svært alvorlig følger, som nyresvikt og dødsfall.

** Bakterien ble tidligere kalt «hamburgerbakterien» etter flere sykdomsutbrudd i USA med utgangspunkt i hamburgerrestauranter.

** Stort utbrudd i Norge i 2006. Ti barn ble syke av E. coli O103, og ett av dem døde. Smittekilden var morrpølse.

Dermed er antallet smittede av den farlige e.coli-bakterien oppjustert fra 1000 til 1350, melder nyhetsbyrået AP.

Til nå har E.coli-bakterien forårsaket 15 dødsfall i Tyskland.

Svensk kvinne døde

I Sverige døde en kvinne i 50-årene tirsdag av dødsbakterien. Kvinnen hadde utviklet den farlige sykdommen HUS i nyrene etter å ha blitt smittet av E.coli-bakterien EHEC på en reise i Tyskland.

Til sammen skal 39 svensker være smittet.

I Norge er det meldt om et tilfelle av e.coli. Mannen ble tirsdag innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand med blodig diaré.

Folkehelseinstituttet sier til VG Nett onsdag at det ikke er rapportert om flere sykdomstilfeller i Norge.

Smittekilden et mysterium

Det er fortsatt et mysterium om hva som er smittekilden til den dødelige bakterien.

Det var lenge mistanke om at smittekilden til E.coli utbruddet stammet fra agurker fra en spansk produsent i. Tirsdag kom meldingen om at agurkene er fulle av E.coli, men ikke den dødelige varianten som har forårsaket til sammen 16 dødsfall.

Ifølge Mattilsynet opplyser tyske matmyndigheter at de ikke er har avsluttet analyser som eventuelt kan frikjenne de spanske agurkene.

- Mattilsynet avventer derfor en offisiell bekreftelse på analysene som ventes å komme i løpet av morgendage, skriver Mattilsynet på sin nettside.

Ifølge Mattilsynet advarer fortsatt mot å spise salat, tomat og agurk fra Tyskland.

Kartlegger import fra Tyskland

Nå jobber Mattilsynet med å få en oversikt over import av tomat, salat og agurk fra Tyskland.

- Vi fikk en oversikt forrige uke, men vi har bedt om å få en ny oversikt for å være helt sikre, sier Torunn Stalheim, rådgiver i seksjon for planter og vegetabilsk mat ved Mattilsynet

Stalheim forteller at de venter svar fra tollvesenet i dag.

- Nesten alle som har blitt syke har vært i Tyskland. Vi vi har også fått vite at det meste av agurk, salat og tomater er av norsk forbindelse, sier hun.

Tyder ikke på E.coliutbrudd i Norge

Mattilsynet understreker at dette er et utbrudd som i hovedsak skjer i Tyskland.

- De fleste som har blitt syke i andre land enn Tyskland er personer som har vært på besøk i Tyskland eller tyskere som har blitt syke i utlandet, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.

- Det er viktig å understreke at det ingenting som tyder på at vi har et E. coliutbrudd i Norge, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet, sier Røyneberg.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks