Hovedinnhold

Pingvintragedie i Antarktis

<p>PÅ KANTEN AV IS-STUPET: 150 000 Adelie-pingviner (av typen på bildet) har mistet livet etter at isfjellet de bodde på grunnstøtte. Nå er bestanden utrydningstruet.</p>

PÅ KANTEN AV IS-STUPET: 150 000 Adelie-pingviner (av typen på bildet) har mistet livet etter at isfjellet de bodde på grunnstøtte. Nå er bestanden utrydningstruet.

Foto: Mark Baker, Reuters Creative
Hele 150.000 pingviner bukket under da det store isfjellet der de levde gikk på grunn og de ble tvunget ut på lang vandring for å finne mat i Antarktis.

Denne saken handler om:

Det 100 kvadratkilometer store isfjellet gikk på grunn i Commonwealth Bay i desember 2010, noe som fikk alvorlige følger for pingvinkolonien som levde der, konstaterer forskere fra Australia og New Zealand.

I februar 2011 anslo forskerne at det levde rundt 160.000 adeliepingviner på det grunnstøtte isfjellet, men da det ble foretatt en ny telling i desember 2013 var det bare 10.000 igjen.

Avslørt etter 100 år: Pervers pingvin-sex

Massedøden skyldtes at pingvinene måtte legge ut på en over 60 kilometer lang vandring for å skaffe mat, noe som fikk tragiske følger for ynglingen.

Forskerne fra University of New South Wales og West Coast Penguin Trust på New Zealand fant store mengder forlatte egg, omgitt at de frosne levningene av fjorårets kyllinger da de undersøkte området.

– Bestanden kan være helt utryddet innen 20 år. Det er uhyggelig stille nå, sier Chris Turney fra UNSW.

Leste du? 10 000 krokodiller på sultens rand i Honduras

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks