Hovedinnhold

På denne festivalen selges, slaktes og spises hunder

Det er hjerteskjærende bilder som nå kommer fra den årlige, men svært kontroversielle hundekjøttfestivalen i Yulin i Kina.

Denne saken handler om:

Opptil fire hunder presses inn i små, rustne bur og bundet fast bakpå mopeder og motorsykler - og det hjelper lite at dyrevernorganisasjoner  mobiliserer for å få stoppet festivalen hvor opptil 10.000 hunder og katter de nærmeste dagene blir slaktet og solgt som menneskemat.

Husker du? Hunden Otto (11) fanget på fjellhylle i to døgn

Jill Robinson, lederen av Animal Asia, som er en av organisasjonene som kjemper hardest mot festivalen, forteller til Daily Mail, at dette også er en kampanje mot hundespising i Kina.

<p>OPPRØRER MANGE: Dyrevernorganisasjoner over hele verden reagerer med avsky på den kinesiske hundekjøttfestivalen som finner sted i disse dager.</p>

OPPRØRER MANGE: Dyrevernorganisasjoner over hele verden reagerer med avsky på den kinesiske hundekjøttfestivalen som finner sted i disse dager.

Foto: Andy Wong, Ap

– Det er en grusom festival, men det handler om mye mer enn det. Klarer vi å sette en stopper for hundekjøttfestivalen i Yulin, vil det være et viktig skritt på veien for å få slutt på at folk i Kina spiser hunde- og katte-kjøtt, sier Jill Robinson.

Billedspesial fra dem omstridte Yulin-festivalen: Hjerteskjærende

Prostene mot den kontroversielle festivalen har også spredt seg til Norge. Etter den mye omtalte hundekjøttfestivalen i Kina og måten landet behandler sine firbente venner på, gikk Norsk Kennel Klub (NKK) i 2015 ut i protest mot at Kina skulle få tildelt World Dog Show i 2019.

<p>PÅ RAD OG REKKE: Mange av hundene som blir solgt og slaktet på festivalen i Yulin, er stjålet - og i følge dyrevernorganiasjoner er mange av dem svært traumatisert.</p>

PÅ RAD OG REKKE: Mange av hundene som blir solgt og slaktet på festivalen i Yulin, er stjålet - og i følge dyrevernorganiasjoner er mange av dem svært traumatisert.

Foto: Andy Wong, Ap

– Vi kan ikke støtte måten Kina behandler dyr på. Vi kan ikke feire dem ved å legge verdens største hundeshow dit, sa administrerende direktør Trine Hage i NKK til VG.

Les også: Truer Norsk Kennel Klub med utkastelse etter Kina-klage

Mange av kjæledyrene som er på bildene som nå kommer fra festivalen i Yulin, har fortsatt på seg halsbånd, noe som tyder på at de sannsynligvis er stjålet fra eierne sine.

– Å stjele hunder er mye lettere, raskere og ikke minst langt mer lønnsomt enn å avle dem frem. Mange av hundene som fortsatt har på seg halsbånd er åpenbart svært forvirret. Noe som understøtter våre egne undersøkelser som viser at langt de fleste hundene som selges her på festivalen, faktisk er stjålet, sier Robinson til Daily Mail.

Fikk du med deg denne? Yang (65) bruker pensjonen på å redde hunder fra Yulin-festivalen

Hun forteller videre at mange av de stjålne kjæledyrene ikke en gang kommer frem til hundekjøttfestivalen - de overlever rett og slett ikke den kummerlige transporten.

Siden 1990-tallet har festivalen funnet sted i den sørkinesiske byen, ikke langt fra Hongkong. Ifølge gamle tradisjoner skal hundekjøttet bringe lykke.

Men også i Kina har motstanden mot festivalen vokst de siste årene. Det skjer i takt med at det blir stadig vanligere for kinesere å ha hunder som kjæledyr. I fjor hadde over tre millioner mennesker  undertegnet en underskriftskampanje for å stanse hundekjøtt-festivalen i Yulin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks