Hovedinnhold

- Norge betaler for kanadisk seljakt

SELJAKTEN IGANG: Bilder fra den kanadiske seljakten, som startet på Prince Edward Island i går. Foto: Scanpix/AP
SELJAKTEN IGANG: Bilder fra den kanadiske seljakten, som startet på Prince Edward Island i går. Foto: Scanpix/AP
(VG Nett) Denne kanadiske seljakten er betalt med norske skattepenger, mener dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Denne saken handler om:

I går startet den kanadiske seljakten i St. Lawrence-sundet på Prince Edward Island, og i dag dukket de blodige bildene opp hos internasjonale bildebyråer.

Ifølge den norske dyrevernorganisasjonen NOAH er den kanadiske seljakten indirekte finansiert med norske skattebetaleres penger, ved at den staten subsidierer pelsselskapet Rieber i Bergen.

- Via Rieber har den kanadiske seljakten norsk statstøtte. Hele sytti prosent av skinnet fra den kanadiske seljakten går til Riebers datterselskaper, og uten det norske selskapet ville ikke den kanadiske seljakten ha vært økonomisk lønnsom, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH til VG Nett.

I løpet av det siste tiåret har Rieber årlig mottatt mellom 2 og 3 millioner norske kroner i subsidier.

OVERLEVDE: En enslig sel ser på selslakten på Prince Edward Island etter den første jaktdagen i den kanadiske jakten. Foto: Scanpix/AP
OVERLEVDE: En enslig sel ser på selslakten på Prince Edward Island etter den første jaktdagen i den kanadiske jakten. Foto: Scanpix/AP


- Norsk selfangst

Administrerede direktør Per Henning Hamnes i Rieber Skinn avviser imidlertid at noe av dette har gått til å støtte den kanadiske jakten.

- Dette er helt feil. Den støtten fiskeridepartementet gir er rettet mot norsk selfangst i sin helhet. Det gjelder fangstfartøyer og mottaksanlegg i Tromsø. Den er helt uavhengig av den kanadiske fangsten, sier Hamnes.

Han peker på den nye Sjøpattedyrmeldingen, der norske myndigheter av fiskerihensyn går inn for å redusere selbestanden.

- Selen beskatter fiskebestanden så kraftig at man ønsker å beskatte selbestanden både i Vestisten og Østisen, sier han.

319 500 sel

Ifølge Det internasjonale fondet for dyrenes velferd (IFAW) er årets seljakt den siste i en treårig jaktkvote på nesten en million sel totalt. I den kanadiske seljakten skal 319 500 sel slaktes.

- Det er mange aktører i Canada. Vi har en høy andel, men den er ikke så høy som 70 prosent. Den er nærmere 50 prosent, sier Hamnes.

Årets norske jaktkvote er 10 000 grønlandssel i russisk sone, og 8400 klappmyss og 15 000 grønlandssel i Vesterisen ved Jan Mayen. De fleste er mellom 12 dager og 12 uker gamle.

Flådd levende

Flere internasjonale organisasjoner og kjendiser som Brigitte Bardot og Richard Dean «MacGyver» Anderson har den siste tiden engasjert seg sterkt mot seljakten.

Noah betegner den kanadiske seljakten som verdens mest brutale.

- Vi er mot den norske selfangsten også, men vi synes at norske myndigheter har en forpliktelse til å bidra til å stoppe verden mest omfattende seljakt.

- De flår rundt 40 prosent av selene levende. Aktivister som har filmet fangsten har vært vitne til at levende seler har ligget blant hauger av døde dyr, og at skadde dyr har lidd i timesvis, sier Martinsen og viser til en undersøkelse fra seks veterinærer i 2001.

Usikkert

I undersøkelsen fra mars 2001, undersøkte veterinærene 167 selslaktninger. I veterinærenes rapport, heter det at «17 seler ble observert mens de ble flådd, i gjennomsnitt skjedde dette 66 sekunder etter det første slaget. Det er usikkert om disse selene ble blodtappet eller om de fikk bevissthetsnivået sjekket for å sikre at de ikke ble flådd mens de var ved bevissthet.» ( Les rapporten her.)

Av de selene som ikke ble observert under flåingen, observerte veterinærene at 17 prosent av dem ikke hadde kranieskader, noe som tilsa at de trolig var bevisste under flåingen. Hele 25 prosent av selene hadde så små kranieskader at veterinærene mente det var lite sannsynlig at selene hadde mistet bevisstheten hunder flåingen.

«Vi konkluderer at fangsten resulterer i betydelige og uakseptable lidelser,» skrev veterinærene.

En rapport fra Canadas veterinærforening (CVMA) fra september 2002 konkluderer imidlertid med at 98 prosent av selene under jakten drepes på «humant akseptabel»måte. ( Les rapporten her.)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks