Hovedinnhold

Neshorn lemlestet av krypskyttere – veterinær laget elefanthud-bandasje

<p>BLIR BEHANDLET: Dette bildet viser hvordan et neshorn blir behandlet i Pongola viltreservat i Sør-Afrika, etter at veterinær Johan Marais har laget en bandasje av elefanthud. Krypskyttere kuttet hornet av det tidligere denne måneden.<br/></p>

BLIR BEHANDLET: Dette bildet viser hvordan et neshorn blir behandlet i Pongola viltreservat i Sør-Afrika, etter at veterinær Johan Marais har laget en bandasje av elefanthud. Krypskyttere kuttet hornet av det tidligere denne måneden.

Foto: Johan Marais, Ap
Da neshornet ble funnet med avkappet horn, og med sin døde kalv ved siden av seg, bestemte veterinær Johan Marais seg for å lage en helt spesiell bandasje.

Denne saken handler om:

Det 12 år gamle neshornet ble skutt av krypskyttere i Pongola viltreservat i provinsen KwaZulu-Natal i Sør-Afrika tidligere denne måneden, ifølge Ap.

Ifølge Daily Mail kappet krypskyttere av henne hornet etter at hun kollapset. Ved siden av lå den fem år gamle kalven, også uten horn. Den var drept av krypskytterne.

Krypskyttere dreper neshornene, eller bedøver dem for å kappe av hornet, for blant annet å selge de videre til illegale fabrikker i Asia. Her blir hornene brukt som ingrediens i ulike naturmedisiner – som blant annet gir seg ut for å kunne kurere fyllesyke, influensa og magesmerter eller bedre potensen.

Mange av de lemlestede dyrene dør etter at hornene er skåret av. Men gruppen «Saving the Survivors» behandler neshorn som er angrepet av krypskyttere.

Les også:Drektig sebra drept av neshorn i dansk dyrehage

Mer smidig enn vanlig bandasje

Johan Marais, en hest- og viltdyrlege ved University of Pretoria i Sør-Afrika, er med i nettopp denne gruppen.

Da han så neshornet tidligere denne måneden, bestemte han seg for at han ville gjøre et forsøk på å helbrede det. Han laget en bandasje av elefanthud.

Han sier til Daily Mail at han har eksperimentert med elefanthud som bandasje da plast eller fiberglass-bandasjer har viset seg å være stivt og ubøyelig for ansiktet til et neshorn.

– Vi ser etter materialet som er sterkt, veier lite og er smidig, sier Marais til avisen, og opplyser at han fikk huden fra en konservator.

Han sier videre at det er ironisk å bruke hud fra en truet dyreart til å behandle en annen truet dyreart.

Les også:Bare fire nordlige hvite neshorn igjen i hele verden

Hud fra død elefant

Huden kommer fra en død elefant som ikke har blitt skutt eller tatt av krypskyttere.

Marais sier at han tidligere har forsøkt å lage en bandasje fra huden til antilope og flodhest, men dette viste seg ikke å være tynt og sterkt nok.

Neshornet fikk bandasjen satt på sist mandag og veterinæren håper at den vil vare i fire til fem uker før neshornet trenger en ny bandasje.

Ifølge Daily Mail vurderer veterinæren også å lage en elefanthud-bandasje for et annet neshorn som overlevde et lignende angrep fra krypskyttere i mai.

Sprøyter gift i hornene for å redde neshorn

At den utrydningstruede dyrearten slaktes for sine horn er et stort problem i Sør-Afrika. I mars omtalte Dagbladet et prosjekt som er satt i gang for å redde neshornene i Sør-Afrika: Rhino Rescue-prosjektet.

Dyrene får sprøytet inn gift i hornene, noe som gjør at de ikke kan brukes i medisiner i Asia. Håpet er derfor at salget av neshorn til det illegale markedet vil gå ned.

PS! Det finnes også lyspunkter i den hardt prøvede neshornbestanden. I 2011 skrev VG om den spektakulære forflytningen av 1,5 tonn tunge spissneshorn i Sør-Afrika. Transporten skjedde med helikopter – og neshornene dinglende under.

 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks