Hovedinnhold

Møt Oscar - katten som spår menneskers død

SPESIELL KATT: Katten Oscar skal angivelig ha en egen evne til å merke hvilke pasienter på aldershjemmet han bor på som er i ferd med å dø. Foto: AP
SPESIELL KATT: Katten Oscar skal angivelig ha en egen evne til å merke hvilke pasienter på aldershjemmet han bor på som er i ferd med å dø. Foto: AP
(VG Nett) Hvis katten Oscar kommer og vil kose med deg, kan det være et dårlig tegn.

Denne saken handler om:

Det tror i alle fall den amerikanske legen David Dosa, ifølge Reuters.

Han har nå lansert en bok om katten som han jobber sammen med på et sykehjem med sterkt demente og mange døende pasienter.

Les også:Hevder hunder kan lukte kreft

Legens påstand er at katten lukter døden før den inntreffer, og markerer dette ved å krølle seg opptil den som er i ferd med å gå bort.

- Ikke unik

Den skal angivelig også ved flere anledninger ha skjønt hvem som er i ferd med å dø før helsepersonellet. Dosa hevder katten har hatt rett i 50 tilfeller.

Les også:Katt forutsier hvem som skal dø

Den ble hentet inn for å holde de demente og terminale pasientene med selskap.

- Jeg tror ikke Oscar er unik, men han er i et unikt miljø. Dyr har en fantastisk evne til å merke ting vi ikke gjør, enten det er hunder som lukter kreft eller fisker som forutser jordskjelv, sier Dosa.

Han omtalte først katten i en liten kronikk i det medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine i 2007, og har nå altså skrevet bok om det å jobbe på aldershjem, med vinkling på katten.

- Kanskje boken er lettere å tilnærme seg fordi det er en katt i den. Mange vet i realiteten svært lite om aldershjem og dette er et forsøk på å avlive myten om at de er fryktelige fabrikker folk drar til når de skal dø, sier Dosa.

Vekker oppmerksomhet

Når det gjelder kattens påståtte evner er det ingen vitenskapelige bevis som støtter eller forklarer historien, og er kun basert på det personellet på Steere House Nursing and Rehabilitation Center i USA mener å ha opplevd.

Selv tror Dosa den kanskje klarer å lukte enkelte feromoner som utgis av kroppene i timene før døden inntreffer, selv om han understreker at Oscar er en ganske vanlig katt som tilbringer mesteparten av dagen med å stirre ut av vinduet.

Uansett årsak, eller hvorvidt katten faktisk merker de kommende dødsfallene eller om det bare er tilfeldig, så har den i det minste blitt et kjærkomment medlem på aldershjemmet, og har av enkelte blitt takket i begravelser for sin tilstedeværelse ved den døendes bortgang.

Saken går nå sin tabloide seiersgang verden over og som vanlig er det de britiske mediene som er mest kreative i overskriftene. Eller som Sky News slår fast med ordspill på Mannen med ljåen:

Deaths predicted by Grim Rea-purrr.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks