Hovedinnhold

Isbjørnen Knut (4) er død

(VG Nett) Den verdensberømte isbjørnen Knut døde helt plutselig, foran flere hundre tilskuere i Berlin Zoo, lørdag formiddag.

Denne saken handler om:

Knut ble funnet død i vannet i innhegningen sin, ifølge dyrepasser Heiner Klös.

- Han døde plutselig og uten forvarsel, forteller dyrepasseren til nyhetsbyrået AP.

- Det var en helt normal dag. Han var sammen med de kvinnelige bjørnene tidligere på dagen. De hadde akkurat blitt låst ute, da Knut tok noen runder rundt i innhegningen, gikk ut i vannet, fikk en kort spasme og døde, sier Klös.

Knut skal obduseres mandag, for å forsøke å kartlegge dødsårsaken, opplyser Klös.

Mellom 600 og 700 personer ble ufrivillige vitner til dødsfallet.

DØDE I VANNET: Dette mobilbildet av Knuts døde kropp ble tatt av av en italiensk turist i Berlin Zoo, lørdag. Den fire år gamle isbjørnens plutselige død er fortsatt et mysterium. Knut skal obduseres mandag. Foto: AP
DØDE I VANNET: Dette mobilbildet av Knuts døde kropp ble tatt av av en italiensk turist i Berlin Zoo, lørdag. Den fire år gamle isbjørnens plutselige død er fortsatt et mysterium. Knut skal obduseres mandag. Foto: AP

Forlatt av moren

Isbjørnen Knut ble verdens mest kjente isbjørn da han og tvillingbroren ble forlatt av moren, Tosca, kort tid etter at de kom til verden i Berlin Zoo 5. desember 2006.

Mens moren, som var en gammel sirkusstjerne fra DDR, trakk seg tilbake i sitt lune hi holdt Knut og broren på å fryse i hjel i den iskalde dyrehagen.

Tvillingbroren overlevde ikke den tøffe starten på livet, men Knut klarte seg mot alle odds, mye takket være den omsorgsfulle dyrepasseren Thomas Dörflein.

Bildene av den lille hvite bjørnen og den skjeggete dyrepasseren gikk verden rundt, og sørget for besøksrekord for dyrehagen midt i Berlin.

«Knutmaniaen» nådde en topp i 2007 da isbjørnen prydet forsiden av magasinet Vanity Fair sammen med den amerikasnke skuespilleren Leonardo Di Caprio. Bildene ble tatt av den anerkjente fotografen Annie Leibovitz.

Sorg i Berlin

Da nyheten om dødsfallet ble kjent lørdag, strømmet flere mennesker til dyreparken og Knuts innhegning, for å sørge over den populære bjørnen.

Berlin-ordfører, Klaus Wowereit, kaller den unge isbjørnens død fryktelig.

- Vi holdt ham alle så kjær. Han var stjernen i Berlin Zoo, sier Wowereit til den tyske avisa B.Z.

Camilla Verde (30), som var vitne til bjørnedødsfallet, forteller at Knut lå livløs i vannet, med bare ryggen synlig, i over ti minutter, før dyrepasserne gikk for å undersøke bjørnen.

- Alle spurte: «Hva skjer, hvorfor beveger ikke Knut seg?». Dyrepasserne som satte opp gjerdene var så lei seg. En av dem sa: «Han var babyen vår», forteller Verde.

Syk og sint

Etter at Knuts elskede dyrepasser Thomas Dörflein døde av blodpropp i 2008, bare 44 år gammel, har det gått nedover med isbjørnen.

Han har hatt store problemer med å tilpasse seg den innesperrede tilværelsen i dyrehagen.

Den søte bjørnungen ble både innesluttet aggressiv og lei seg som voksen hannbjørn. Han ble også mobbet av de andre bjørnene og hadde problemer med å få seg kjæreste.

Det hindret ham ikke fra å bli en stor publikumsfavoritt, og en pengemaskin for Berlin Zoo, som økte besøkstallet med over 30 prosent bare i 2007.

Mange dør

Dødstatistikken for bjørnunger født i fangenskap er ekstremt høy, ifølge dyrevernorganisasjonen PETA.

Når de først er voksne, dør 75 prosent av bjørnene i fangenskap før de er fylt 15 år. Normal levetid for ville isbjørner er mellom 15 og 18 år, ifølge organisasjonen.

Bakgrunn: Her er Knut
VGTV: Se de første videobildene av Knut

KLARTE IKKE ET LIV I RAMPELYSET: Knut ble tidvis aggressiv etter at han ble voksen. Dette bildet er fra 2008. Foto: All Over Press
KLARTE IKKE ET LIV I RAMPELYSET: Knut ble tidvis aggressiv etter at han ble voksen. Dette bildet er fra 2008. Foto: All Over Press
..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks