Hovedinnhold

Tysk forsker slår alarm:

Isbjørn-Knut er blitt Psycho-Knut!

AVVIKER?: Isbjørnen Knut er blitt en avviker av en isbjørn, mener en tysk zoolog. Foto: AFP
AVVIKER?: Isbjørnen Knut er blitt en avviker av en isbjørn, mener en tysk zoolog. Foto: AFP
Kjendis-isbjørnen Knut (1) i Berlin har - ifølge den kjente tyske zoologen Peter Arras - utviklet seg til psykopat.

Denne saken handler om:

- Knut er blitt en problembjørn. Han er avhengig av mennesker. Han er faktisk blitt psykopat, sier Arras.

Etter å ha fremstått som hele verdens lille snøhvite isbjørnkjæledegge, er Knut nå blitt en gulbrunfarget koloss på 108 kilo - som bare lengter etter å vise seg frem for besøkende i dyrehagen i Berlin.

Knut har mistet både utseendet og sjarmen.

Nå er han høyere enn en gjennomsnittsmann, og kan denge deg helseløs med en rett høyre- eller venstrejabb.

Avviker

Nå slår zoolog Arras psykopatalarm. Knut er blitt en avviker, når det gjelder vilje-, drifts- og følelsesliv - og har altså klare psykopatiske trekk.

Publikum har sviktet Knut, og de få som kommer for å se ham, blir skuffet over hvor høy og mørk han er blitt.

- Knut er blitt en hyperaktiv, forstyrret raring. Hele livet hans har vært et medieshow, sier Frank Albrecht - en tysk dyreaktivist.

Knuts skader er uopprettelige, mener ekspertene.

- Han lider av kjendislivets problemer. Han er blitt en selvnyter. Og i likhet med Britney Spears trenger han hele tiden folk rundt seg for å fungere, sier zoolog Arras.

Knut og tvillingbroren ble avvist av mamma Tosca, og tvillingbroren døde nedkjølt, syk, døv og blind - mens Knut overlevde etter et opphold i en kuvøsekasse i 44 dager.

Da han ble vist frem for offentligheten for første gang i mars 2007, var det mer enn 500 journalister og fotografer til stede.

Han delte forsiden på Vanity Fair med Leonardo DiCaprio.

FØR: Som lodden, liten isbjørnunge var Knut en meget populær attraksjon for Polar Zoo. Nå har han blitt voksen, og ifølge Peter Arras har Knut blitt avhengig av oppmerksomhet. Foto: AFP
FØR: Som lodden, liten isbjørnunge var Knut en meget populær attraksjon for Polar Zoo. Nå har han blitt voksen, og ifølge Peter Arras har Knut blitt avhengig av oppmerksomhet. Foto: AFP

Leker alene

Publikum møtte opp klokken åtte om morgenen - for å nå frem i den enorme køen til det romslige, spesialbygde buret til Knut - som innimellom opptredenene lå og hvilte og lyttet til Elvis Presleys «You're The Devil In Disguise» i en spesialbygget hammock.

Nå hyler og gråter Knut når han står opp og ser at det er tomt foran buret.

Likevel gjør han automatisk sin vanlige opptreden. Han sitter på bakbena og spiser sin fiskefrokost, leker med favorittleketøyet - en stor, brun, illeluktende hanske, står på alle fire og strekker seg, brummer og viser frem de 42 tennene, før han kaster seg ut i det gulbrune vannet og gjør sine vannøvelser.

Etterpå leker han med en ball, en plaststokk og en frisbee. Knut savner responsen fra menneskene. Det er de tobente han forholder seg til.

Redd dyrepasser

Om Knut «pensjoneres», kan han heller ikke se frem til et tilfredsstillende sexliv. Det er ikke håp på damefronten for den tidligere sjarmøren.

- Han vet ikke forskjellen på hanner og hunner blant isbjørner. Han ville ikke visst hvordan han skulle oppføre seg overfor en hunn. Han kommer aldri til å pare seg, sier Arras.

Den eneste han kjenner, er dyrepasser Thomas Dörflein - som spilte gitar for ham, satte opp juletre i buret, ga ham en teddybjørn å sove med og et utall leker.

Nå tør ikke engang Dörflein å nærme seg den ensomme og forvirrede Knut - av redsel for å bli slått flat.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks