Hovedinnhold

Hundespann i Iditarod angrepet av scooterfører

En hund drept og minst tre skadet

Hundespannet til Aliy Zirkle ble påkjørt flere ganger av en beruset scooterfører på vein inn mot sjekkpunktet Nulato lørdag.
Hundespannet til Aliy Zirkle ble påkjørt flere ganger av en beruset scooterfører på vein inn mot sjekkpunktet Nulato lørdag. Foto: Nathaniel Wilder, Reuters
En beruset snøscooterfører kjørte inn to hundespann som deltar i Iditarod. En hund ble drept og minst tre er skadet etter den dramatiske hendelsen nær sjekkpunktet Nulato.

Denne saken handler om:

Ingen av de åtte norske som deltar ble utsatt for scooter-påkjørselen, men både for amerikanske Jeff King og Aliy Zirkle kunne det dramatiske møtet med den berusede scooterføreren satt en stopp for kappløpet mot Nome.

Det var Aliy Zirkle som først kom inn til sjekkpunktet Nulato, bare et par timer inn i den 12. mars lokal tid, og rapporterte om det dramatiske møtet på sporet mellom Galena og Nulato. På dette strekket følger sporet Yukon-elven.

Ved ankomst i Nulato, rapportert Zirkle om angrepet på spannet. Scooteren forsøkte flere ganger å ramme hundene, men Zirkle sa hun til sist klarte å skremme sjåføren unna med en kjepp. Da var en av de 15 hundene hun hadde i spannet skadet, så den måtte settes igjen i Nulato.

Jeff King da han kom til Unalakleet under fjorårets Iditarod.
Jeff King da han kom til Unalakleet under fjorårets Iditarod. Foto: Loren Holmes, Ap

Da gikk det verre for Jeff King – fire ganger vinner av Iditdarod – som lå en drøy time etter Zirkle i sporet. Det voldsomme møtet med den berusede scooterføreren endte med at en av hundene hans, den tre år gamle hannhunden Nash, ble drept, mens to andre hannhunder, Banjo og Crosby, fikk ikke-livstruende skader, opplyser Bri Kelly.

Hun er talskvinne for Iditarod.

Preget

En tydelig preget og sjokkert Jeff King forteller i et intervju med KTVA 11 News at scooteren kom i stor fart bakfra, og var bare centimeter unna å ramme han. Den kjørte rett inn i hundespannet, og Nash ble drept med det samme. Broren Crosby brakk den ene foten, og Banjo ble også så skadet at han er fløyet tilbake til Anchorage for behandling.

– Det var noen fryktelige sekunder, som vil være med meg i lang tid, sier King, som takker folket i Nulato for den sympati og støtte han har fått der.

Hunden Nash som blepåkjørt og drept av scooter på Yukon-elven
Hunden Nash som blepåkjørt og drept av scooter på Yukon-elven Foto: Stephanie Otto, Husky Homestead

Jeff King har vært ute i hardt vær under Iditarod tidligere. For to år siden lå han til sin femte seier da han ble tatt av stormen ikke langt fra mål i Nome.

I møtet med scooteren hadde Jeff King klart å rive til seg en bit av dekslet til scooteren. Dette ble levert til Alaska State Troppers. Disse har identifisert føreren, og etterforsker saken.

– Men vi har foreløpig ikke fått noen informasjon fra politiet om hva som er kommet frem i etterforskningen, sier Kelly.

<p>Robert Sørli fotografert av sine hjelpere på Yukon-elven før dramatikken ved Nulato.</p>

Robert Sørli fotografert av sine hjelpere på Yukon-elven før dramatikken ved Nulato.

Foto: Team Robert Sørli

Rekordmange nordmenn stilte til start i årets Iditarod. Robert Sørli, som har vunnet to ganger, lå mindre enn 15 minutter bak Jeff King på sporet inn til Nulato, men hans spann ble ikke utsatt for den rusede scooterføreren.

Norske i teten

Robert Sørli, som vant Iditarod i 2003 og 2005, kjøer sitt sjette løp mot Nome. For øyeblikket ligger han først av de åtte norske som kjører årets Iditarod. Han lå på en sjette plass da han kjørte ut av Nulato. Ralph Johansen var nærmest Sørli inn til dette sjekkpunktet, og kjørte inn som åttende fører, en time etter Sørli.

Les også: Ralph Johansens dramatiske velt i Iditarod 2014

Joar Leifseth Ulsom kjemper også om en topp ti-plassering. Han var på sporet mellom Galena og Nulato da Sørli kjørte ut. Men Ulsom er ferdig med en av sine to obligatoriske 8 timers hvileperioder, og ligger dermed an til en ny flot plassering.

Ranværingen Ulsom kjører sitt fjerde løp, og han har plassert seg blant de 10 beste hvert år. Han har sin beste plassering i 2014, da han kjørte gjennom stormen og inn til en fjerdeplass etter en forrykende sluttspurt.

Lørdag kveld lå Sigrid Ekran på 23. plass, Lars Monsen på 27., Ketil Reitan på 30., Geir Idar Hjelvik på 31. og Tore Albrigtsen lå som nummer 46. i sporet.

<p>Joar Leifseth Ulsom fra Rana har latt hundene sin få mer hvile før han kjørte mot Nulato.Her er han i Ophir.<br/></p>

Joar Leifseth Ulsom fra Rana har latt hundene sin få mer hvile før han kjørte mot Nulato.Her er han i Ophir.

Foto: Mille Porsild

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks