Hovedinnhold

Helt hvalvittig!

Her blir seilbåten til Ralph og Paloma knust av bardehval

KNUSER BÅTEN: Den ti meter lange hvalen knuste den ti meter lange seilbåten utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Foto: EPA
KNUSER BÅTEN: Den ti meter lange hvalen knuste den ti meter lange seilbåten utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Foto: EPA
Med et kjempehopp knuser en enorm bardehval på flere titalls tonn den sørafrikanske seilbåten.

Denne saken handler om:

Sørafrikanske Ralph Mothes (59) og Paloma Werner (50) var ute på en rolig seiltur utenfor Cape Town søndag ettermiddag da de fikk sitt livs overraskelse.

VGTV:Se amatørvideo - her hopper hvalen på båten!

De erfarne seilinstruktørene hadde fulgt hvalen på omtrent hundre meters avstand en stund før den snudde og kom mot dem. De trodde fortsatt ikke det var fare på ferde da den dukket opp rett ved siden av dem.

Den 33 fot lange seilbåten heter «Intrepid» («Fryktløs»), men det var ikke tvil om at mannskapet merket nervene da hvalen tok sats.

- Den traff masten omtrent to meter over bommen, både den og overbygningen ble knust før hvalen sklei ut i vannet igjen, sier Ralph Mothes til VG.

VG har snakket med begge de to som var om bord på båten som har blitt verdenskjent etter hvaldramaet.

- Vi trodde den skulle svømme under båten, og jeg gikk til den andre siden for å ta bilde. Jeg snudde meg da jeg plutselig hørte Ralph rope «Oh shit!». Jeg rakk så vidt å se den enorme kroppen komme mot oss, og kastet meg til siden, sier den andre, Paloma Werner, til VG.

Utrolig nok klarte en turist på en båt like ved å fange spranget på film. Bildene viser hvordan det enorme dyret stuper over båten, tar med seg mast og mye av båtens overdel før den forsvant igjen i dypet.

VGTV:Se amatørvideo - her hopper hvalen på båten!

- Heldige

- Vi var heldige som overlevde. Hadde den landet nærmere oss, ville det vært slutten, sier Werner.

Den ubudne gjesten antas å være en Sørkaper - en bardehval som gjerne er omtrent 60 tonn tunge, men som ifølge eksperter kan nå en vekt helt opp mot 100 tonn.

- Takk og lov er skroget laget av metall og ikke glassfiber, fortalte Werner til CNN, som også har omtalt dramaet.

Eksperter tror hvalen rett og slett ikke så eller hørte båten. Hvalen har dårlig syn, og siden seilbåten ikke brukte motor, gikk den meget stille.

Snart på vannet igjen

Wener tror ikke hvalen tok skade av sammenstøtet med seilbåten, selv om det lå igjen både hudrester og litt hvalfett på dekk.

-Vi så den etterpå, og det var ikke noe blod eller slikt. For en hval tror jeg dette bare var noen skrammer og en liten smell, sier hun til CNN.

Werner tror de to snart er på vannet igjen.

- Vi bare venter på at båten repareres. Jeg er sikker på at vi skal seile, og jeg er sikker på at vi vil se hval igjen. Men kanskje ikke på så nært hold, sier Paloma Werner til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks