Hovedinnhold

Antallet ville dyr halvert siden 1970

<p>STADIG FÆRRE: Krabater som disse tre blir det stadig færre av i naturen, ifølge WWF. Siden 1970 er antallet ville dyr halvvert.<br/></p><p/>

STADIG FÆRRE: Krabater som disse tre blir det stadig færre av i naturen, ifølge WWF. Siden 1970 er antallet ville dyr halvvert.

Foto: NTB Scanpix

Antall pattedyr, fugler, fisk og andre virveldyr kan ha blitt halvert de siste 40 årene, ifølge miljøorganisasjonen WWF.

Denne saken handler om:

Organisasjonen har undersøkt tilstanden til over 3000 arter over hele kloden, og antall individer ser ut til å ha falt med 52 prosent siden begynnelsen av 1970-tallet.

Ifølge organisasjonen er situasjonen trolig den samme også for de fleste virveldyr-artene som ikke er undersøkt direkte.

Stadig flere mennesker

Artene som lever i ferskvann, ser ut til å være ekstra ille ute. Disse populasjonene er redusert med 76 prosent, ifølge WWFs Living Planet Report.

Mens det er blitt atskillig tynnere i rekkene blant de fleste dyreartene, har utviklingen vært stikk motsatt for én viktig art: Homo sapiens.

Antall mennesker på jorda er nesten doblet de siste 40 årene.

– Framtiden i fare

Ifølge WWF er forbruket av naturressurser og utslipp av forurensende stoffer og klimagasser så høyt at vi hadde trengt en halv ekstra jordklode for å kunne fortsette som i dag over lengre tid.

– Ved å ta mer fra økosystemene og de naturlige prosessene enn det som kan bli erstattet, setter vi vår egen framtid i fare, skriver WWFs leder Marco Lambertini i forordet til rapporten.

Krysser grenser

Miljøorganisasjonen mener menneskeheten allerede har krysset tre «terskler» som kan utløse katastrofale endringer for livet på jorda. Disse er knyttet til utslipp av klimagasser, utryddelse av arter og nitrogen-forurensing fra gjødsel som brukes i landbruket.

At havet gradvis blir surere som følge av CO2-utslipp, kan føre til at en ny grense krysses med potensielt katastrofale konsekvenser.

Reduksjonen i antall pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier på jorda er større enn tidligere WWF-undersøkelser har tydet på.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks