Hovedinnhold

Akutt ape-mangel i USA

(VG Nett) En krise har oppstått i forskningens verden; for lite aper.

Denne saken handler om:

Det vil si, spesielt rhesusaper som brukes i forskningen. Apene brukes til forskning og testing av produkter for å avgjøre om det er trygt å teste produktene på mennesker. Men apene bidrar også til vitale data innenfor transplanteringsteknikker og stamcelleforskning.

Årsaken til den akutte mangelen oppgis å være en kraftig økning i forskningen rundt bioterror og AIDS, skriver nyhetsbyrået AP.

Når ressursene er få, drives prisen opp. En enkelt rhesusape for forskning kan nå koste over 72000 kroner.

Øker produksjonen

Apene har ikke ligget på latsiden for å skape mangelen. Produksjonen av rhesusaper i USA har øket med 3000 i året fra 1996, men fremdeles er behovet stort.

For amerikanske forskere som interesserer seg for noe annet enn bioterror er fremtiden dyster. Over 10 milliarder dollar blir gitt til forskning på biologiske våpen som miltbrann, og annen forskning kommer i annen rekke.

- Mangelen senker tempoet i AIDS-forskningen, det er det ingen tvil om, sier AIDS-forsker Ruth Ruprecht til AP. Hun forsker på nye metoder som kan gi nytt liv til pasienter med AIDS, men er nå langt etter i programmet. Hun må spare offentlige penger i to år før hun får råd til de 86 apene som er bestilt.

Mangelen på aper har vært kjent en god stund i forskermiljøet, men forskerne har ikke snakket offentlig om problemet i frykt for reaksjoner fra dyrevernere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks