Hovedinnhold

Drapsmann i Nederland med bånd til ekstremister

Mannen som er mistenkt for drapet på den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh, hadde tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe, ifølge Nederlands innenriksminister.
-Den mistenkte var kjent av etterretningstjenesten. Han beveget seg i periferien av en gruppe ekstremistiske muslimer, men var ikke med i den harde kjernen av gruppen, opplyste innenriksminister Johan Remkes på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Den 47 år gamle filmregissøren Theo van Gogh ble skutt og knivstukket på åpen gate i Amsterdam tirsdag morgen. Den antatte gjerningsmannen, som har både marokkansk og nederlandsk statsborgerskap, ble pågrepet av politiet etter skuddveksling med politiet.

Theo van Gogh, tippoldenevø av maleren Vincent van Gogh, har tidligere mottatt trusler etter å ha laget en kontroversiell film om vold mot kvinner i muslimske samfunn. Filmen viste blant annet fire kvinner i gjennomsiktige kjoler med koranvers, mens de snakket om overgrep de hadde blitt utsatt for.

Rundt 20.000 mennesker samlet seg tirsdag kveld i Amsterdams gater for å hylle den kontroversielle filmregissøren.

Nederlands statsminister Jan Petter Balkenende fordømmer drapet på det sterkeste og hyllet van Gogh for hans innsats for ytringsfriheten. Samtidig var han opptatt av volden i det nederlandske samfunnet:

-Det er et klima som gjør at folk tar til vold. Det er bekymringsfullt, sa Balkenende på en pressekonferanse.

Drapet på van Gogh er det andre politiske drapet i Nederland på to år. I 2002 ble den nederlandske høyrepopulisten Pim Fortuyn drept på åpen gate.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks