Hovedinnhold

Her kan Farouk leve i frihet

Omtales for første gang som mistenkt

MANGLER AVTALER: Opplysninger fra britisk politi viser at Storbritannia mangler utleveringsavtaler med en rekke land. Dermed kan Farouk Abdulhak leve i frihet i store deler av Afrika og Asia. Grafikk: Hilde Skjølberg
MANGLER AVTALER: Opplysninger fra britisk politi viser at Storbritannia mangler utleveringsavtaler med en rekke land. Dermed kan Farouk Abdulhak leve i frihet i store deler av Afrika og Asia. Grafikk: Hilde Skjølberg
(VG Nett) Etter å ha levd et liv i vestlig kultur, kan Farouk Abdulhaks frihet bli betraktelig begrenset dersom han ikke lar seg avhøre om drapet på Martine Vik Magnussen.

Denne saken handler om:

DRAPET PÅ MARTINE

  • Asker-jenta Martine Vik Magnussen (23) ble sist observert på det fasjonable utestedet Maddox i London ved 03-tiden natt til fredag 14.mars. Da romvenninnene forlot utestedet skal Martine ha sagt at hun skulle videre på nachspiel.
  • Martine kommer aldri hjem, og fredag ettermiddag melder vennene henne savnet.
  • Et konkret tips fører politiet til Farouk Abdulhaks leilighet i Great Portland Street, og klokken 10.30 blir Martine funnet drept i kjelleren.
  • Politiet mener at Farouk forlot Storbritannia til fordel for hjemlandet Jemen i lørdag morgen. Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen.
  • Obduksjonsrapporten viste at Martine døde av massivt trykk mot halsen.
  • Den 30.april ble Martine Vik Magnussen bisatt i Asker kirke. Samme dag ble en mann i 50-årene pågrepet i London mistenkt for å ha hjulpet gjerningsmannen.

Oversikten VG Nett har hentet inn viser at den etterlyste 21-åringen kan leve i frihet i store deler av Afrika og Asia uten at Storbritannia kan få ham utlevert. Likevel kan friheten blir svært begrenset for Abdulhak, siden han stort sett ikke kan reise til europeiske land og heller ikke til USA, Canada eller Australia.

Bortsett fra noen år i Egypt, har Farouk levd hele sitt liv i USA og Storbritannia, og et liv i konservative Jemen kan dermed bli en sterk kontrast.

21-åringen har tidligere blitt omtalt med ordene «playboy» og «Dom Perignon». Farouks far skal ha vært bekymret for at sønnens utsvevende livsstil i London både gikk utover skolegangen og at det kunne skade familiens rykte hjemme i Jemen. Han skal ha truet med å kaste sønnen ut av familien.

Kaller Farouk mistenkt

Over tre måneder har gått siden Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i kjelleren som er tilknyttet leilighetskomplekset hvor den jemenittiske milliardærsønnen disponerte en leilighet. Få dager etter drapet ble 21-åringen etterlyst, men så langt har han ikke latt seg avhøre av politiet. Britisk politi har ennå ikke tatt ut siktelse i saken, men for første gang omtalte politiet i går Farouk som mistenkt.

- Den mistenkte er i Jemen. Vi er veldig oppsatte på å snakke med ham, sier Nicky Price i Scotland Yard til VG Nett.

- Betyr det at Farouk Abdulhak er formelt mistenkt?

- Jeg vet ikke hvordan dette fungerer i Norge, men her har vi ikke noe som heter formelt mistenkt. Som jeg sa; vi veldig oppsatte på å snakke med ham.

Les også:Slik kan politiet få tak i Farouk

- Dette må bety at politiet åpenbart har funnet tilstrekkelig bevismateriale som gir grunnlag for å omtale personen som mistenkt. I praksis betyr det at politiet kan være interessert å kjøre en rettsak mot ham, sier førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap Atle Wold.

Anders Rikter i Utenriksdepartementet sier at spørsmål om etterforskningen er noe de ikke uttaler seg om.

- Han er uskyldig

Farouks advokat, Mohammad Mahdi Baqwali, sier til VG Nett at hans klient ikke har møtt opp til politiavhør fordi britisk politi så langt ikke har bedt ham om det.

- Britisk politi har sendt to formelle oppfordringer til Farouk om å melde seg. Hva må til for at han lar seg avhøre?

- Vi har hørt absolutt ingenting fra dem.

- Har Farouk Abdulhak tilstått å ha drept Martine Vik Magnussen?

ETTERLYST: Den 21 år gamle medstudenten til drepte Martine Vik Magnussen, Farouk Abdulhak har vært etterlyst av politiet i omkring et uke etter drapet på den norske studenten. Foto: Privat Foto:
ETTERLYST: Den 21 år gamle medstudenten til drepte Martine Vik Magnussen, Farouk Abdulhak har vært etterlyst av politiet i omkring et uke etter drapet på den norske studenten. Foto: Privat Foto:

- Han er uskyldig, sier advokaten.

- Dersom han er uskyldig, hvorfor kan han ikke da bare forklare seg for politiet? Vil han ikke bistå etterforskningen i drapet på sin studievenninne?

- Som advokaten hans kan jeg svare på mange spørsmål, men ingen har bedt oss om det.

Les også:Toppledere diskuterte drapet i Oslo

Ett og et halvt døgn etter at Asker-kvinnen siste gang ble sett i live, forlot Farouk Abdulhak Storbritannia til fordel for hjemlandet Jemen. Advokaten sier at reisen ikke var en følge av drapet, men derimot en planlagt reise.

- Vi vet ikke om drapet skjedde før eller etter Farouk reiste.

- Farouk var student ved Regent's College i London. Hvorfor drar han ikke tilbake for å fullføre studiene?

- Alt jeg kan si er at han planlegger å fortsette utdannelsen, men han drar ikke tilbake på grunn av det mediene skriver om han. Jeg tror ikke på det de sier og skriver. De overdriver, sier advokaten før han kunngjør at han må inn i en rettsak, og legger på røret.

Nicky Price ved Scotland Yard ønsker ikke å kommentere hvorfor de ikke har tatt ut siktelse i saken.

- Det er mye som skjer i kulissene, men det er informasjon som ikke er tilgjengelig for media, sier hun til VG Nett.

Motstridende forklaringer

Etter det VG Nett kjenner til, har britiske spesialagenter full oversikt over hvor Farouk oppholder seg og hva han til en hver tid foretar seg. Scotland Yard sier at de ikke ønsker å kommentere dette i henhold til etterforskningen. Samtidig forklarer Farouks advokat og hans fars talsmann, David Wilson, seg stikk motsatt av hverandre når de forteller hvor Farouk oppholder seg.

- Han bor i sitt eget hus som han selv eier i Sana'a, sier advokaten Mohammad Mahdi Baqwali.

- Han oppholder seg hos forskjellige venner i Sana'a, sier farens talsmann.

Martines venninne:- Feigt gjort av Farouk

Ifølge Baqwali lever Farouk et helt vanlig liv i den jemenittiske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under bildet

DREPT: Asker-kvinnen Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i London 16.mars i år. Foto: Privat
DREPT: Asker-kvinnen Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i London 16.mars i år. Foto: Privat


- Stammene har egne rettsystemer

En mastergradstudent ved Universitetet i Oslo, som ønsker å være anonym fordi han ikke vil assosieres med saken i det videre arbeidet i Jemen, har tilbrakt halvannet år i landet. Han kjenner til Abdulhak-familien, som for de aller fleste jemenitter er en velkjent familie grunnet Shaher Abdulhaks mange forretninger.

- Jemen er veldig annerledes fra andre land i Midtøsten. Det er et samfunn som er mer tradisjonelt, og man kan nok oppleve det som litt lukket og isolert, sier studenten.

Mastergradstudenten har blant annet studert stammesystemene i landet. Han syntes det er vanskelig å si noe om Abdulhak-familien siden han ikke kjenner til hvilken stamme de tilhører.

- Det finnes sterke tradisjoner der stammenes normbaserte lovsystem ofte dominerer. Kriminelle handlinger blir ofte avgjort stammene imellom, og et rettsoppgjør blir ofte løst ved å betale blodpenger. I disse stammene er det også vanlig å beskytte sine nærmeste. Om dette gjelder Abdulhak-familien vet jeg ingenting om, men deres høye profil og velstand gjør at de gjerne skille seg fra den vanlig befolkningen.

Martines far:Ber Farouks far om hjelp

På grunnlag av sine erfaringer fra landet tror mastergradstudenten at Shaher Abdulhak har makt nok til å be sønnen om å melde seg til politiet.

- Tradisjonelt er faren familiens overhode. Shaher er en mektig og høyprofilert mann i Jemen og sønnens muligheter avhenger nok mye av forholdet til faren. Dersom faren sier at sønnen skal melde seg og mener det han sier, hadde nok Farouk allerede meldt seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks