Hovedinnhold

Fem år siden Martine-drapet: - Savnet er fremdeles stort

Faren og vennene forteller

DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i mars 2008 - to dager etter at hun hadde vært på nattklubb i London. Foto: Privat
DREPT: Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i mars 2008 - to dager etter at hun hadde vært på nattklubb i London. Foto: Privat
I dag er det fem år siden Martine Vik Magnussen (23) ble voldtatt og drept etter en bytur i London. For familie og venner har hun etterlatt seg et tomrom.

Denne saken handler om:

Klokken 02.50 natt til 14. mars 2008 ser daglig leder ved nattklubben Maddox, Mark Watts, den norske studenten gå ut av lokalet. Hun har vært der flere ganger, så han kjenner henne igjen.

Ved siden av henne går en mann med arabisk utseende. Han heter Farouk Abdulhak (nå 26).

Det er den siste sikre observasjonen av Asker-jenta i live.

To døgn senere - 16. mars - fant politietterforskere henne drept i kjelleren i bygården hvor Abdulhak bodde.

Samme dag fikk Martines far, Odd Petter Magnussen, beskjed om at datteren var død. Den verste og mest meningsløse beskjeden en forelder kan få.

- Martines sosiale kraft var av en slik natur at en viktig bestanddel i 23 år av ens eget liv plutselig føltes tapt. Savnet og faderlig vemod på vegne av et livsglad barn som ikke fikk leve sitt liv forsterker tomheten, sier Magnussen til VG.

- En vegg falt ut

Han beskriver tapet som om en vegg har falt ut av livet.

I vennegjengen vil det alltid mangle én.

- Martine var livsglad og svært engasjert i vennene sine, så savnet av henne er fremdeles stort, sier vennene Per-Anders Leonhardsen, Hedda Homme, Nina Brantzeg og Thale Marie Lassen til VG.

SAMMEN PÅ BYEN: Martine Vik Magnussen og Farouk Abdulhak på nattklubben Maddox i London natt til 14. mars 2008. Samme natt ble Martine drept. Abdulhak er mistenkt, men rømte til Jemen. Foto: Privat
SAMMEN PÅ BYEN: Martine Vik Magnussen og Farouk Abdulhak på nattklubben Maddox i London natt til 14. mars 2008. Samme natt ble Martine drept. Abdulhak er mistenkt, men rømte til Jemen. Foto: Privat

De to sistnevnte delte leilighet med Martine og lette desperat etter henne i døgnene før hun ble funnet.

- Martine hadde aldri en dårlig dag og stilte alltid opp for vennene sine. Det hender vi snakker om hvor hun ville vært i dag. At en som elsket livet så høyt endte med å bli drept er så urettferdig, sier vennene.

Få timer etter drapet flyktet Farouk Abdulhak, som hadde vokst opp i Kairo i Egypt, til sin fars hjemland Jemen. Landet har ingen utleveringsavtale med Storbritannia, og han kan derfor leve i frihet der.

Scotland Yard har nylig bekreftet at Farouk fortsatt befinner seg i Jemen.

Der er han beskyttet av sin svært mektige og rike far - forretningsmannen Shaher Abdulhak.

- Vi lurer fortsatt på hvorfor den mistenkte flyktet landet. Martines drapsmann vil få straffen han fortjener en dag - det er vi sikre på, sier Martines venner.

Utrettelig kamp

Faren har helt siden drapet jobbet utrettelig med å få en løsning på saken. Mye har blitt gjort - alt fra fakkeltog og etablering av Martines stiftelse til møtevirksomhet med jemenittiske myndigheter.

Til og med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har engasjert seg, og har flere ganger vært i Jemen for å snakke med relevante personer.

MISTET DATTEREN: Odd Petter Magnussen. Foto: Helge Mikalsen
MISTET DATTEREN: Odd Petter Magnussen. Foto: Helge Mikalsen

Likevel står drapet fremdeles uoppklart - fem år etter. Men faren gir ikke opp.

- At Martine kan oppnå rettferdighet, samtidig som dette kan gi økt rettssikkerhet for alle, gjør at Martines skjebne eventuelt ikke ville ha vært forgjeves, sier Odd Petter Magnussen.

I slutten av februar bekreftet Scotland Yard at de for første gang har kontakt med Farouk, gjennom en juridisk representant hans far har hyret inn i London.

Ett møte er allerede gjennomført, og det planlegges et nytt.

VG har den siste måneden kontaktet en rekke personer i Farouk Abdulhaks familie og nærmeste vennegjeng. Ingen, bortsett fra to, har besvart henvendelsen. Den ene vennen sier han ikke kan si noe som helst, den andre ber oss aldri ta kontakt igjen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks