Hovedinnhold

Ber Coca Cola vurdere Abdulhak-press

Stortingspolitikere med brev i Martine-saken

ETTERSØKT: Farouk Abdulhak (midten) er ettersøkt for drapet på Martine Vik Magnussen. Britisk politi tror han blir holdt skjult av faren sin, Shaher Abdulhak. Foto: Privat/Metropolian Police
ETTERSØKT: Farouk Abdulhak (midten) er ettersøkt for drapet på Martine Vik Magnussen. Britisk politi tror han blir holdt skjult av faren sin, Shaher Abdulhak. Foto: Privat/Metropolian Police
(VG Nett) Norske toppolitikere ber gigantfirmaene som samarbeider med drapsettersøkte Farouk Abdulhaks far vurdere sine forbindelser til multimilliardæren.

Denne saken handler om:

Det skjer i et brev som blir sendt fra Stortinget over helgen. Brevet er signert politikere fra en rekke partier, og er adressert til toppsjefene i flere av forretningsverdenens internasjonale giganter; Coca Cola, Mercedes Benz-produsenten Daimler AG, elektronikkleverandørene Whirlpool og Philips, fotoutstyrprodusenten Xerox og vaskemiddelleverandøren Clorox.

Samvittighet

Styrtrike Shaher Abdulhak er en av Jemens mektigste menn, med betydelige forretningsinteresser i olje- og brusindustrien, også i Europa.

Britisk politi mener han bruker sin rikdom og innflytelse til å skjule sønnen Farouk, som er internasjonalt etterlyst og mistenkt for å ha tatt livet av Asker-jenta Martine Vik Magnussen (23) i London i mars 2008. Politiet tror han oppholder seg i Jemen, som ikke har utleveringsavtale med Storbritannia.

VGTV: - Håper Farouks far ser dette

- Hensikten med å sende disse brevene er å bidra til at han kan bruke sin innflytelse, slik at mistenkte kan bli utlevert fra Jemen og etterforskningen kommer videre og en eventuell rettsprosess kommer i gang. Slik det er nå beskytter han sin sønn på en måte som hindrer Scotland Yard i å komme videre i saken. Vi håper disse selskapene ut i fra sine etiske standarder vil vurdere om de kan utnytte sine nære forretningsmessige bånd , sier Michael Tetzschner, stortingsrepresentant for Høyre, til VG Nett.

Abdulhak har spesialagenturet for produktene til de seks storfirmaene i sin region, som betyr at han er distributør for dem. I brevet til topplederne henvises det blant annet til en VG-sak fra juli, hvor det kom frem at Abdulhak knyttes til både korrupsjon og uetisk forretningsvirksomhet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

GJEMMER SEG HER? Flere jemenittiske journalister har fortalt at Farouks far, den styrtrike Shaher Abdulhak, har tatt sin sønn inn i varmen i sitt eget palass i hovedstaden Sana'a. Dette har også Farouks advokat bekreftet. Foto: Privat
GJEMMER SEG HER? Flere jemenittiske journalister har fortalt at Farouks far, den styrtrike Shaher Abdulhak, har tatt sin sønn inn i varmen i sitt eget palass i hovedstaden Sana'a. Dette har også Farouks advokat bekreftet. Foto: Privat

Politikerne håper at brevet appellerer til gigantenes samvittighet - og at de i ytterste konsekvens vurderer sitt forretningsmessige forhold til Abdulhak for å presse ham til å samarbeide med politiet. De har jobbet med utformingen av brevet siden i sommer, etter at drapsofferets far Odd Petter Magnussen gikk i dialog med norske politikere om et mulig initiativ i saken.

LES OGSÅ: Her er mannen som skjuler Farouk

- Ser sitt ansvar

- Vi håper at selskapene vil orientere Abdulhak om denne saken, og at de overveier om det er i samsvar med deres etiske standard å ha forretningsforbindelser med en som hindrer

FRIR TIL GIGANTENE: Høyres Michael Tetzschner håper gigantfirmaene som samarbeider med Shaher Abdulhak blir rørt av skjebnen til Martine Vik Magnussen og engasjerer seg i saken. Foto: Frode Hansen
FRIR TIL GIGANTENE: Høyres Michael Tetzschner håper gigantfirmaene som samarbeider med Shaher Abdulhak blir rørt av skjebnen til Martine Vik Magnussen og engasjerer seg i saken. Foto: Frode Hansen

britisk politi i en pågående drapsetterforskning, sier Tetzschner.

- Vil dere oppfordre til boikott?

- Nei, vi vil ikke bruke ordet boikott. Vi snakker ikke sanksjoner, men forbindelser jeg tror kan ha noe å si. Jeg vil tro denne jemenittiske mannen ikke er viktigere for dem enn at de vil kunne finne andre samarbeidspartnere om nødvendig, uten at det har noe betydning for selskapet. Nå dikterer vi ikke løsningen for dem, men jeg tror problemstillingen fremstår som klar.

SAMLESIDE: Alt om Martine-saken

- Disse selskapene opererer i et klima hvor økonomiske interesser dominerer, tror dere denne appellen vil nå frem?

- Dette er velrennomerte selskaper som opererer i mange land, som er opptatt av sitt rennomé. Store selskaper har de senere årene akseptert dette med at de må se seg selv i en større samfunnsmessig sammenheng og har et etisk samfunnsansvar.

- Ingen forbindelse til den mistenkte

- Vi har medfølelse med de pårørende og er opptatt av at saken skal oppklares, sier kommunikasjonsdirektør i Coca Cola i Norge, Stein Rømmerud til VG.

Han sier at selskapet nettopp har blitt kjent med brevet fra Stortinget, men at det er internasjonalt og lokalt politi sin oppgave å prioritere at saken blir løst.

- Mener dere at å ha forretningsforbindelser til Shaher Abdulhak er i samsvar med Coca Colas etiske regler?

- Vi har ingen forbindelse til den mistenkte, og den mistenktes far er kun indirekte involvert i Coca Cola ved å være en av aksjonærene i selskapet som produserer og distribuerer Coca Cola i Jemen, Libya og Egypt. Men vi er like opptatt som alle andre av at denne saken skal oppklares.

Norske utenriksmyndigheter har fått kritikk fra Vik Magnussens pårørende for å ikke ha engasjert seg nok i saken, noe Utenriksdepartementet har avvist. I høst ble det laget en stiftelse i Martine Vik Magnussens navn. Den vil gjøre det de kan for å presse på for at Farouk Abdulhak skal bli utlevert til Storbritannia, og har varslet sivilt søksmål.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks