Hovedinnhold

Å miste vår prinsesse

Av Martine Vik Magnussens far

Denne saken handler om:

FORTELLER OM SORGEN: I en kommentar forteller Odd Petter Magnussen om sorgen og tapet av datteren Martine (23). Foto: Privat
FORTELLER OM SORGEN: I en kommentar forteller Odd Petter Magnussen om sorgen og tapet av datteren Martine (23). Foto: Privat

Martine var på en måte vår «Diana» - både for familien og for mange andre som kjente henne.

Som en vanlig, «street-smart» og omsorgsfull person med gode sosiale evner var hun alltid givende å være sammen med. Gjennom sin omgang også med sine internasjonale medstudenter i London, kom Martine svært nært lærebok-definisjonen på den type toleranse som er så høyt verdsatt i dagens sekulære verden.

Det er et trist paradoks at dette kan ha tatt livet av henne.

«Martine Vik Magnussen-saken» handler om mer enn voldtekt og drap på en norsk student i London for et år siden. Mennesker dør hver dag, men når en mistenkt flyr til sitt hjemland og søker tilflukt der, blir menneskers etiske grunnverdier utfordret uavhengig av kultur, religion eller juridisk system.

Mangel på utleveringsavtaler kan skape et juridisk vakuum som ofte strider mot alminnelig etikk og samfunnets interesser. For at samarbeid og utvikling skal kunne finne sted i det internasjonale samfunn, må rettferdighet råde i overensstemmelse med internasjonal rettsorden. At den egyptiske milliardæren Hisham Talaat Mustafa nylig ble arrestert for drapet på den libanesiske sangeren Suzanne Tamin i Dubai, er nok et eksempel på at ingen kan stille seg over loven.

I Martines hjemland Norge er etikk nå en bærebjelke i institusjoner som Nobels fredspris, Oljefondet og verdens høyeste utenlandsbistand per innbygger. Ny regler på trappene vil gjøre det forbudt for norske selskaper å gjøre forretninger med korrupte land og selskaper verden over.

Men etikk starter alltid på det personlige plan. Martines egen historie kan være et eksempel på akkurat det. Ved at hun leste en bok skrevet av hennes bestefar om hans motstandsarbeid mot Gestapo under 2.verdenskrig, og senere besøkte tyske konsentrasjonsleirer hvor han overlevde, ble Martine tidlig bevisst på verdien av å sette andres interesser foran ens egne.

Under en jorden-rundt-reise sammen med familien i 1998 lærte Martine å verdsette likhetene og de fargerike kontrastene mellom mennesker og nasjoner. Hun hadde derfor blitt lei seg om hun hadde visst at hennes egen skjebne har ført til en voksende diskusjon om å styrke immigrasjons- og visumreglene mellom land uten utleveringsavtaler. Hun var ikke typen som ville ønsket at stereotypier rundt enkelte nasjoner eller deres innbyggere skulle øke som følge av hennes sak.

Ved identifiseringen av vår elskede datter i London, levnet sårene hun hadde i ansiktet ingen tvil om at hun hadde kjempet hardt for sine etiske verdier. Rettferdighet er basert på etikk - ikke juridiske smutthull. Martine ville uten tvil ha ønsket at rettferdighet skulle ha funnet sted ved at saken ble prøvet i landet hvor den kriminelle handlingen fant sted.

To hele familier er blitt ofre for denne tragedien, men penger kan ikke gi verdighet, respekt eller sjelefred. Etikk kan ...

Odd Petter Magnussen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks