Hovedinnhold

USA-ambassadør: Trump tror på klimaendringer

NEW YORK (VG) President Donald Trump har tidligere karakterisert klimaendringer som en «bløff». Nå hevder USAs FN-ambassadør at presidenten likevel tror at forurensning påvirker klimaet.

Denne saken handler om:

Utspillet kommer i kjølvannet av Trumps beslutning om å trekke USA ut av Paris-avtalen. Ifølge FN-ambassadør Nikki Haley vil USA fortsatt forplikte seg til å redusere utslipp, til tross for den oppsiktsvekkende avtale-exiten.

– Bare fordi USA har meldt seg ut av en klubb, betyr det ikke at vi ikke vil bry oss om miljøet, sier Haley i et lengre intervju med CNN som vil gå på luften søndag morgen.

 – President Trump tror at klimaet endrer seg, og at forurensning er en del av årsaken, sier Haley.

– En bløff

Det er første gang det kommer en slik innrømmelse fra en representant for Trump-administrasjonen. Presidenten selv har ved flere anledninger karakterisert klimaendringer som en «bløff».

Drama på bakrommet: Maktkampen bak Trumps klimaexit

Da han ble spurt av New York Times i november i fjor, innrømmet Trump riktignok at det er «en viss sammenheng» mellom klimaendringer og menneskelig aktivitet, men har senere forsøkt å distansere seg fra innrømmelsen.

– Vi skal være klimavennlige, men vi skal ikke ødelegge for bedriftene våre, understreket Trump da han kunngjorde beslutningen torsdag.

I den 2000 ord lange talen han holdt da han kunngjorde at USA trekker seg fra klimaavtalen, unngikk han å bruke ordet «klimaendringer» i det hele tatt. Da pressesekretær Sean Spicer ble spurt om presidentens holdning onsdag svarte han:

«Ærlig talt, så har jeg ikke spurt ham om det. Jeg kommer tilbake til deg»

USAs interesser

FN-ambassadør Haley understreker likevel at USAs interesser alltid vil være førsteprioritet for presidenten, også når det kommer til å beskytte miljøet.

– Resten av verden ønsker å fortelle USA hva vi skal gjøre, men vi vil handle utfra egne betingelser, sier hun.

Bakgrunn: Dette er klimatiltakene Trump har skrotet

Trumps klima-beslutning har vakt kraftige, internasjonale reaksjoner, og også internt i hans egen administrasjon har sterke krefter forsøkt å overbevise presidenten om å holde seg til avtalen. Trumps datter Ivanka Trump, som nå jobber som ubetalt rådgiver for sin far, skal ha vært blant pådriverne for å holde seg til avtalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks