Hovedinnhold

Trump sier han kjemper for jul - leieboere i Trump-bygning ble nektet julepynt

<p>JUL: Donald Trump har snakket mye om jul i den siste tiden. </p>

JUL: Donald Trump har snakket mye om jul i den siste tiden. 

Foto: Carolyn Kaster, AP
USA-president Donald Trump sier han er en av julens store forkjempere. Men det har ikke alltid vært slik.

Denne saken handler om:

«Folk er stolte over å si god jul igjen. Jeg er stolt over å ha ledet an i kampen mot angrepet på vår verdsatte og vakre frase. GOD JUL», skrev USAs president Donald Trump på Twitter 25. desember. 

Bakgrunn: Trump: Jeg har gjort det greit å si «god jul» igjen

Trump mener i likhet med mange på høyresiden i USA at amerikanere i en periode har gått bort fra å si god jul til fordel for «happy holidays», altså «glad høytid» på norsk. 

Den amerikanske medieprofilen Bill O'Reilly rapporterte første gang om den såkalte krigen mot jul og den kristne hilsenen i 2004. Nettstedet Politico kalte det i 2013 for en «årlig farse».

Til tross for dagens entusiasme, er ikke Trumps egen julefortid plettfri.

Presidenten signerte nylig landets skattereform:

Nektet dekorasjoner

The Washington Post har tatt en titt tilbake på julefeiringer ved en eiendom eid av presidenten.

I 1981 hadde en Trump-eid bygning i Central Park et forbud mot å ha juledekorasjoner i lobbyen, noe som gjentok seg året etter, skriver avisen. Dette ble bestemt av et selskap Trump leide inn for å styre bygget. 

Trumps første store seier: Her signerer han skatteloven

Eiendomsmogulen ønsket å rive ned bygningen og bygge en skyskraper, ifølge Washington Post. 

I 1983 sendte en av leieboerne i bygningen et brev til Trump-selskapet som styrte og ba om i det minste å få sette opp et juletre, ettersom mange av beboerne var gamle og ikke hadde noe sted å dra, skriver Washington Post og viser til New York Magazine.

– Dette vil være deres eneste sjanse til å dele høytidsånden, skal det ha stått i brevet.

Til slutt ble et juletre satt opp, ifølge avisen. 

Trumps advarsel til Nord-Korea:

Tok tid

Selv om O'Reilly skrev om julestriden allerede i 2004, begynte ikke Trump å skrive god jul på Twitter før i 2011, ifølge Washington Post. Før dette skrev han glad høytid, melder avisen. 

Også i valgkampen i 2016 var det viktig for den daværende presidentkandidaten å understreke julens viktighet. 

Trump gikk i 2011 til angrep på president Barack Obama for å komme med en pressemelding om høytiden Kwanzaa, men ikke jul, noe som viste seg å ikke stemme, ifølge AP. 

Nye reaksjoner fra Nord-Korea: Hevder Trump vil legge verden under seg

Til tross for at flere på høyresiden i USA frykter krigen mot julen, sa Obama heller aldri noe annet enn god jul i sine julehilsener. Dette har blant annet National Public Radio påpekt i en faktasjekk.

Striden om god jul fortsetter imidlertid å være en stor sak i USA. Den høyrevridde TV-kanalen Fox News spurte samme dag som Trump skrev Twitter-meldingen om Trump «går langt nok når det gjelder jul». TV-kanalen melder at noen ser på hans Twitter-melding som en seier i kampen for julen. 

Flere har anklaget presidenten for trakassering: 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks