Hovedinnhold

Trump om skandalepåstanden: – Det er en skam

NEW YORK/OSLO (VG) Trump avviser alle anklager om at russerne har utpressingsmateriale på ham. – Det er syke folk som har satt sammen dette, raser den påtroppende presidenten.

Denne saken handler om:

På sin første pressekonferanse på 168 dager tordnet Donald Trump fra seg i kjent form.

Det var forventet at han skulle oppklare en rekke av de ubesvarte spørsmålene som gjenstår før innsettelsen om ni dager, men han rakk også å kalle de siste døgenenes anklager mot ham for «en skam», og å skjelle ut journalister fra scenen.

Samtidig innrømmet nå han at russerne faktisk kan ha stått bak hackingen av Trumps motstandere i valget.

Innrømmer russisk hacking

– Når det kommer til hackingen så tror jeg det er Russland, men vi blir hacket av mange, sier Trump og peker blant annet på Kina.

Dette er en oppsiktsvekkende uttalelse fra Trump, som har brukt lang tid på å motsi amerikansk etterretning og deres syn på dette.

Samtidig tar han sterke forbehold, og hevder også andre kan stå bak.

På spørsmål om han tror Russerne aktivt ville hjelpe ham til seier svarer han unnvikende.

– Om Putin liker Trump ser jeg på det som en fordel, ikke en ulempe. Vi har et fryktelig forhold til Russland, svarer Trump, og bytter tema til at hans forgjenger skal ha skapt IS, og at Russland kan bidra i kampen mot terrororganisasjonen som han mener er ett av USAs største problemer.

Så du Obamas farvel: – Mer optimistisk for landet nå enn da vi startet

– En skam

Som ventet forsøkte pressen gjentatte ganger å få Trump til å kommentere påstandene fra en omstridt etterretningsrapport om at russerne har utpressingsmateriale på ham.

– Det er mine motstandere, syke folk som har satt sammen dette, raser den påtroppende presidenten.

At informasjonen nå er offentlig kjent tar han ikke pent.

– Det er en skam at etterretningen lekket denne falske informasjonen. Dette er noe Nazityskland ville gjort, sier Trump.

Saken fortsetter under videoen

Pressen fikk gjennomgå

Trump startet hele pressekonferansen med å takke de mediene som hadde vist tilbakeholdenhet i forbindelse med sakene om de omstridte etterretningsrapportene.

Da journalister fra Buzzfeed og CNN forsøkte å stille ham spørsmål ble tonen en helt annen. Disse var nemlig først ute med å omtale rapporten.

– Når det kommer til Buzzfeed, som er en mislykket søppelhaug, de kommer til å merke konsekvensene. Det gjør de allerede, sier han.

Disse mediene fikk ikke komme til med sine spørsmål.

– Dere er falske nyheter, hamret Trump videre.

Les også: Trump stenger journalister ute

Saken fortsetter under videoen

Trekker seg fra Trump Organization

Før påstandene om russiske etterretningsoperasjoner mot Trump blusset opp var det ventet at han ville komme med en plan for å unngå habilitetskonflikter som president.

På pressekonferansen opplyser han som ventet at han trekker seg ut fra sitt forretningsimperium, Trump Organization, og at han overlater roret til sønnene Donald Jr og Eric. Også datteren Ivanka kutter sine bånd til forretningsdriften.

På pressekonferansen hadde Trump med seg advokaten Sheri Dillon som fortalte om stegene som er tatt for å unngå habilitetsspørsmål. I den nye strukturen skal selskapet ikke inngå nye utenlandske avtaler, samtidig som det skal utnevnes en etikkrådgiver som skal vurdere nyenasjonale avtaler.

– Sa nei til to milliarder dollar

For å illustrere alvoret var det på scenen satt opp et bord fullt av dokumenter og avtaler som er inngått for å unngå habilitetsspørsmål. I tillegg skal Trump ha avbrutt flere enn 30 pågående avtaler for å hindre interessekonflikter.

Som et eksempel på at han vil unngå konflikter hevder Trump han akkurat har sagt nei til en stor avtale i De forente arabiske emirater.

– Jeg sa nei til to milliarder dollar, sier han.

Gjentar valgøfter

Som ventet ble valgløftene et tema, og det var knyttet spenning særlig til Obamacare og muren mot Mexico.

– Den kommer til å opphevet og erstattet, sier den påtroppende presidenten.

Om muren slår han fast at arbeidet igangsettes umiddelbart. Trump sier hans visepresident leder arbeidet med planleggingen, og står fast på at Mexico tar regningen.

Sterke signaler i forkant

<p>SKÅR I GLEDEN: Tillerson har flere ganger møtt president Putin og forholdet dem imellom beskrives som godt. Anklagene han nå retter mot Russland er et sterkt signal.</p>

SKÅR I GLEDEN: Tillerson har flere ganger møtt president Putin og forholdet dem imellom beskrives som godt. Anklagene han nå retter mot Russland er et sterkt signal.

Foto: Alexey Druzhinin, AFP

Før pressekonferansen sa USAs påtroppende utenriksminister Rex Tillerson at Russland har handlet på en måte som ikke tar hensyn til USAs interesser. 

– Mens Russland søker respekt og vil spille en rolle på den globale scenen, har landet nylig handlet på en måte som krenker amerikanske interesser, sa Tillerson under onsdagens høring i Senatets utenrikskomité.

Tillerson er kjent for sitt nære forhold til Putin, og hans utspill i Senatet er ett av de sterkeste signalene fra den påtroppende regjeringen om Russlands rolle i valget hittil.

Fox News: Trump vil godta hacking-rapport

– Kan være katastrofalt

USA-kommentator Thor Steinhovden i tankesmien Agenda sier at den omstridte rapporten kan være katastrofal for Trump.

– Om Trump har vært i kontakt med Putins folk og visst om at de hadde informasjon om valget, er det grunn for riksrett rett og slett. Men det er veldig langt til vi kommer dit, og det er vanskelig å bevise. Men det kan være katastrofale nyheter her for Trump, sier Steinhovden i VGTVs studio.

Steinhovden mener det er vanskelig å si noe om hvor troverdig rapporten er.

– Men Det at FBI og CIA har gått i gang med etterforskning, som er grunnen til å at de informerte Trump og Obama, det sier litt om at det kan være hold i noen av de ryktene som er beskrevet eller noen av de prosessene som er beskrevet.

Få oversikt: Dette er Trumps regjering

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks