Hovedinnhold

Slik er Trumps private luksusfly

Setebelter og kraner i gull, egen spisestue og luksuriøse soverom. Slik ser det ut på innsiden av Donald Trumps private luksusfly.

Den kontroversielle mangemillionæren, som leder kappløpet mot å bli republikanernes presidentkandidat, er nå på en hektisk valgturné. I løpet av de neste fire dagene skal Trump besøke hele syv stater før «Supertirsdag» neste uke, der hele 14 stater gjennomfører sine nominasjonsvalg. Mannen som tar mål av seg til å bli USAs neste president er kjent for å nekte seg lite når det gjelder privat luksus. Store deler av den omfattende turneen gjennomfører han i sitt private fly, som skal ha hatt en prislapp på rundt 100 millioner dollar.

VIP-lounge og gullkraner

Trump kjøpte det spektakulære flyet av Microsoft-grunnlegger Paul Allen i 2011, og ga det samtidig en omfattende ansiktsløftning.

Flyet har nå lekre skinnseter og bord i mahogni. Store deler av interiøret, inkludert setebeltene, er belagt med 24 karat gull.

Mens en vanlig Boeing 757 har mellom 180 og 200 seter, er det kun plass til 43 mennesker i Trumps ombygde privatfly. Resten av plassen er delt i opp flere store fellesområder, en spisestue og to soverom. Flyet har også en eget VIP-lounge med et 57-tommer stort hjemmekinoanlegg der passasjerene kan velge mellom tusen forskjellige filmer og 2500 CD-er.

I sitt private soverom om bord kan Trump slappe av i en queen-size seng. Veggene er dekket av silke og putene dekorert med Trump-familiens eget våpenskjold. I tilknytning til soverommet er det eget bad med dusj og gullforgylt vask og kraner. I gjestesoverommet står doble sovesofaer i mohair.

– Det første jeg gjør når jeg kommer om bord er å se etter detaljer. Jeg vil at flyet skal være i førsteklasses stand. Det skal være polert og fritt for støv. Deretter går jeg opp til piloten for å forsikre meg om at alt er i orden. Jeg vil at alt skal være helt perfekt, sier Trump til Discovery Channel, som har publisert en hel dokumentar om superflyet.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Gigantflyet har også blitt en viktig del av Trumps imagebygging. Da han ankom Iowa før det første nominasjonsvalget lot han flyet gå lavt over den store folkemassen som hadde samlet seg på flyplassen, mens musikken fra filmen «Air Force One» ble spilt over høyttaleranlegget. Etterpå inviterte han en gruppe barn på omvisning i flyet.

Leder klart

Etter tre strake seiere i serien av nominasjonsvalg har Trump sikret seg 81 delegater til sommerens landsmøte, mens hans nærmeste utfordrere, Ted Cruz og Marco Rubio, kun har 17 delegater hver. Samtidig leder Trump nå klart i flertallet av statene som avholder nominasjonsvalg de neste ukene. Unntaket er Texas og Arkansas, der Cruz foreløpig har en liten ledelse.

Stadig flere observatører mener nå at den republikanske nominasjonskampen i realiteten er avgjort, til tross for at det ennå er svært langt frem til Trump har sikret seg de 1237 delegatene han trenger for å vinne nominasjonen.

– Den eneste som kan stoppe Trump nå er Trump selv. Han har ikke dette helt i lommen ennå, men han virker umulig å få bukt med, og kan bli ustoppelig, sa professor i politisk historie og tidligere partistrateg for Demokratene, Robert Shrum til Politico allerede før Trumps seier i Nevada.

Trump om motkandidat: Han svetter for mye

Trump har gjennom hele nominasjonskampen markert seg med en rekke svært kontroversielle utspill og grove karakteristikker av sine motkandidater. I forrige uke havnet han også i verbalt slagsmål med Paven.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks