Hovedinnhold

Nyhetsbyrå: Trump og Putin enige om Nord-Korea-samarbeid

<p>PÅ TRÅDEN: Tirsdag kveld norsk tid snakket USAs president Donald Trump med Russlands president Vladimir Putin. Dette bildet er tatt da de to statslederne snakket sammen 28. januar i år. </p>

PÅ TRÅDEN: Tirsdag kveld norsk tid snakket USAs president Donald Trump med Russlands president Vladimir Putin. Dette bildet er tatt da de to statslederne snakket sammen 28. januar i år. 

Foto: Jonathan Ernst, Reuters
NEW YORK (VG) Det har vært en anstrengt tone mellom Donald Trump og Vladimir Putin den siste måneden, men etter kveldens telefonsamtale planlegger de nå å møtes ansikt til ansikt.

Det melder flere medier etter telefonsamtalen mellom de to presidentene tirsdag kveld norsk tid. 

De skal ha blitt enige om å prøve å møtes ansikt til ansikt i Tyskland i forbindelse med G20-møtet i Hamburg i juli. Det blir i så fall første gang de to statslederne møtes.

Ifølge nyhetsbyrået AP melder Det hvite hus at de to hadde «en veldig god samtale om den pågående krisen i Syria». 

På den andre siden omtaler Kreml telefonsamtalen som «forretningsmessig» og «konstruktiv».

I et presseskriv fra Det hvite hus heter det at de to diskuterte såkalte «safe zones» i det krigsherjede landet og at de er enige om at «lidelsene i Syria har gått alt for langt».

Kveldens samtale er den første mellom Trump og Putin etter at USA bombet en regimestyrt flybase i Syria tidligere denne måneden. Russland – med Putin i spissen – reagerte kraftig og sendte forholdet mellom de to landene ned til et ytterligere lavpunkt. 

Stor VG-spesial: 100 dager med Donald Trump

Diskuterte Nord-Korea

Ifølge russiske myndigheter skal USAs utenriksminister Rex Tillerson og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov nå intensivere sin innsats for et våpenhvile, med mål om å starte en fredsprosess i det krigsherjede landet. 

Det russiske nyhetsbyrået Interfax, som siterer russiske myndigheter, melder at Putin og Trump også skal ha diskutert den betente situasjonen i Nord-Korea – og at de er enige om å jobbe sammen for en diplomatisk fremgang i det nærmest hermetisk lukkede landet. 

Regimet til Nord-Koreas Kim Jong-un har den siste tiden gjennomført en rekke rakettester og fremført trusler mot både USA og Sør-Korea. 

Tidligere har Trump-administrasjonen sagt at de ønsker en dialog med nord-koreanske myndigheter for å få en løsning på den betente situasjonen mellom de to landene.

Trump hyller totalitære ledere: – Bekymret

«En smart cookie»

Samtidig har Trump sagt at han ikke vil nøle med å gå til militært angrep på Nord-Korea dersom ikke landet slutter å true USA.

Nylig sa Trump at han er villig til å møte Kim Jong-un «under rette omstendigheter», og har kalt Jong-un for «en smart cookie».

Telefonsamtalen mellom Putin og Trump, som fant sted tirsdag kveld norsk tid, er den første siden terrorangrepet i St. Petersburg 3. april.

Få dager senere angrep USA flybasen i Syria – et angrep som var et svar på det kjemiske angrepet i Idlib noen dager tidligere. Dette fikk Russlands president Vladimir Putin til å rase og sa at handlingen skader forholdet mellom Russland og USA. Han mente også at angrepet kunne være et brudd på folkeretten.

Se bildene: Her er Nord-Koreas avanserte våpen

Tredje Putin-samtale

Bombeangrepet som ble beordret av Trump representerte et dramatisk skifte i Trump-administrasjonens retorikk mot Russland – en av de viktigste støttespillerne til det syriske regimet. 

Trump har en rekke ganger vakt oppsikt med sine positive karakteristikker av Russlands omstridte president, samtidig som FBI etterforsker Trump-kampanjens bånd til russiske myndigheter under valgkampen. Etter angrepet i Syria sa Trump imidlertid at forholdet mellom de to landene «kan være på sitt aller dårligste».

Kveldens telefonsamtale er den tredje i rekken mellom de to statslederne. 

Husker du? Her oppdager journalisten skjult hotelletasje i Nord-Korea

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks