Hovedinnhold

McMaster blir Trumps nye sikkerhetsrådgiver

<p>NY STILLING: Herbert Raymond McMaster sammen med president Donald Trump. Han er blitt utnevnt som nasjonal sikkerhetsrådgiver.</p>

NY STILLING: Herbert Raymond McMaster sammen med president Donald Trump. Han er blitt utnevnt som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Foto: Susan Walsh, AP
President Donald Trump har valgt general Herbert Raymond McMaster (54) som ny nasjonal sikkerhetsrådgiver etter Michael Flynn.

Denne saken handler om:

Trump beskriver sin nye rådgiver som «et fantastisk talent» med lang erfaring, skriver Politico.

– Han er høyst respektert av alle i det amerikanske militæret. Det blir en ære å jobbe med ham, sa Trump, ifølge AFP.

Selv sier McMaster at det er et «privilegium» å ha blitt valgt som sikkerhetsrådgiver, skriver AP.

McMaster erstatter Michael Flynn, som trakk seg etter 23 dager i jobben. Årsaken var at han diskuterte sanksjonene mot Russland med den russiske ambassadøren til USA og feilinformerte senere om dem. Samtalene fant sted før presidentbyttet i USA.

Ikke førstevalget

Den nye nasjonale sikkerhetsrådgiveren, som tidligere har tjenestegjort både i Irak og Afghanistan, var derimot ikke førstevalget til den amerikanske presidenten: Viseadmiralen Robert Harward var den første som ble spurt om å ta på seg jobben. Harward takket på sin side nei av personlige årsaker.

Samtidig ble det klart at Keith Kellogg blir stabssjef for McMaster.

Tidligere FN-ambassadør John Bolton og generalløytnant Robert Caslen ble også vurdert til rollen som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Til slutt falt valget altså på McMaster som er kjent for å være blant forsvarets ledende intellektuelle. Han har blant annet uttalt seg kritisk om Den militære sjefsnemnda i landet og deres rolle under Vietnamkrigen. Han har også kritisert måten George W. Bush-administrasjonen gikk til krig på i Irak, skriver The New York Times.

Generalen har en doktorgrad i amerikansk historie fra University of North Carolina. Graden ble senere til boken "Dereliction of Duty" som kom i 1997. Der tok han for seg den amerikanske administrasjonen under Vietnamkrigen.

Trump tvitret om generalmøte

Like før meldingen om at McMaster er utnevnt som sikkerhetsrådgiver kom, skrev presidenten at han er på møte med generaler på sin private klubb Mar-a-Lago i Florida, og at det er veldig interessant.

Seniorforsker og USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier skriver også på Twitter at McMaster er et kupp:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks