Hovedinnhold

Halvparten av alle amerikanere støtter Trumps innreiseforbud

<p>FÅR STØTTE: Til tross for demonstrasjoner og politisk motstand, støtter 49 prosent av de spurte Trumps innreiseforbud.</p>

FÅR STØTTE: Til tross for demonstrasjoner og politisk motstand, støtter 49 prosent av de spurte Trumps innreiseforbud.

Foto: Mandel Ngan, AFP
Den omstridte presidentordren deler USA på midten, men gir etterlengtet støtte etter Donald Trumps kaotiske første dager i Det ovale kontor.

Denne saken handler om:

I en rykende fersk meningsmåling fra Reuters svarer 49 prosent av de spurte at de «sterkt» eller «delvis» støtter presidentordren som ga midlertidig innreiseforbud for statsborgere fra syv land.

41 prosent sier at de ikke støtter ordren, mens 10 prosent er usikre. Ikke overraskende er det delt langs partilinjene. 53 prosent av demokratene er sterke motstandere, mens 51 prosent av republikanerne er sterke tilhengere.

– Jeg synes dette er overraskende tall, jeg ville tro at det gikk den andre veien, sier Ole Moen, USA-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo.

– Maksimering av frykt

– Det er vanskelig å tolke hva som ligger bak, men jeg tror det er en maksimering av frykt som slår ut.

– Sier disse tallene noe om Trumps popularitet generelt?

– Nei, jeg tror ikke det. Sist jeg var i USA slo det meg at frykten for terror er overraskende sterk over hele linja, hos både politisk bevisste og ubevisste mennesker. Jeg har reflektert over det siden, og tror det blant annet handler om at 11. september fortsatt sitter i. Det var noe uforutsigbart og uvirkelig over hele greia, at vanlige rutefly ble omgjort til kryssermissiler. Det skapte en utrygghet som fortsatt er veldig sterk, sier Moen.

Førsteamanuensis Alf Thomas Tønnessen ved Universitetet i Volda er ikke overrasket over at resultatet er jevnt, med også han hadde trodd at det ville være tyngre på mot-siden.

– Dette viser igjen omfanget av den tause majoriteten, og at landet er svært delt. Det er gjerne et sterkt geografisk skille mellom folk i byene og folk på mindre steder i disse spørsmålene, sier Tønnessen.

Få innsikt: Så mye makt har Donald Trump

Støtte på hjemmebane

Stormen startet i helgen, da Donald Trump signerte en presidentordre der han innfører et innreiseforbud for mennesker fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Mens politikere og politiske kommentatorer både i Norge og resten av Europa nærmest unisont har fordømt innreiseforbudet, er støtten på hjemmebane altså langt større.

På en pressekonferanse mandag kveld norsk tid åpnet Trumps pressesjef for at enda flere land kunne bli lagt til på denne listen.

Norske politikere bekymret: – Sender signaler om et nytt USA

Delte meninger

På spørsmål om man føler seg tryggere etter innreiseforbudet, svarer 31 prosent positivt, mens 26 prosent føler seg mindre trygge.

41 prosent mener derimot at USA setter et dårlig eksempel for hvordan man skal bekjempe terrorisme, mens 38 prosent mener det motsatte.

Undersøkelsen ble gjennomført mandag og tirsdag, med 1201 personer i alle USAs 50 stater.

Les også: Trumps pressetalsmann nekter for at innreiseforbudet er et forbud

Lovforslag

jobber toppdemokrater for å legge frem et lovforslag i et forsøk på å stoppe presidentordren.

– Disse ordrene går imot hva Amerika alltid har handlet om. De gjør oss mindre humanitære, mindre sikre, mindre amerikanske, sa senatoren fra New York og demokratenes opposisjonsleder i Senatet, Charles E. Schumer på en pressekonferanse søndag.

Samtidig bekreftet at hans partifeller i Senatet jobber med et slikt lovforslag.

– Vi krever at presidenten reverserer disse presidentordrene som går imot hva vi er og det vi alltid har stått for, sa Schumer.

Samtidig kommer det første søksmålet som følge av ordren, fra generaladvokaten i delstaten Washington. Bob Ferguson (D) var en av 16 føderale generaladvokater som underskrev et opprop som kritiserte ordren i klare ordelag, skriver nyhetsbyrået AP.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks