Hovedinnhold

Fungerende sjef: – Man kan ikke stoppe FBI

<p>RYKKET OPP: Den tidligere nestsjefen Andrew McCabe er nå fungerende FBI-sjef. Her fra høringen i senatets etterretningskomité torsdag.</p>

RYKKET OPP: Den tidligere nestsjefen Andrew McCabe er nå fungerende FBI-sjef. Her fra høringen i senatets etterretningskomité torsdag.

Foto: Alex Wong, AFP
NEW YORK (VG) Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe forsikrer at etterforskningen av Russland-saken fortsetter som før, til tross for at Trump sparket den tidligere sjefen.

Denne saken handler om:

Egentlig var det James Comey som skulle sitte foran senatets etterretningskomité, men etter at president Donald Trump ga FBI-sjefen sparken tirsdag, er det den tidligere nestsjefen Andrew McCabe, som vitner. 

McCabe fikk først spørsmål fra etterretningskomiteens leder, den republikanske senatoren Richard Burr, om han kjente til at Comey ved tre anledninger hadde sagt til Trump at presidenten personlig ikke er under etterforskning av FBI – en påstand Trump fremsatte i oppsigelsesbrevet til Comey

– Jeg kan ikke kommentere noen samtaler sjefen kan ha hatt med presidenten, svarte McCabe i den åpne høringen. 

I kulissene: Skal ha gjort Trump rasende

Han fikk også spørsmål om det ville vært feil å informere presidenten om dette under en pågående etterforskning, men heller ikke dette ønsket McCabe å svare på.

Den fungerende FBI-sjefen bekreftet imidlertid at han har møtt presidenten denne uken, men at de ikke diskuterte Russland-etterforskningen i møtet. 

Bilde vekker oppsikt: Her håndhilser Trump på mannen i sentrum for Russland-mistankene

– Arbeidet fortsetter

Florida-senator og tidligere presidentkandidat Marco Rubio (R) stilte spørsmålet mange har stilt seg siden tirsdag: 

Om hvorvidt sparkingen av Comey kommer til å påvirke den pågående FBI-etterforskningen av Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget og de påståtte båndene mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter

– Arbeidet fortsetter til tross for enhver endring av omstendigheter eller avgjørelser. Det har ikke blitt gjort noen innsats til å hindre vår etterforskning, så langt. Man kan ikke stoppe mennene og kvinnene i FBI fra å gjøre det riktige, beskytte folket og opprettholde grunnloven, svarte McCabe. 

Midt i høringen forlot komitéleder Richard Burr og komiteens nestleder Mark Warner for å delta i et møte. Dette møtet skal være med visejustisminister Rod Rosenstein, som har bedt om et møte med komitéledelsen i kjølvannet av at Comey ble sparket.

Rosenstein er den som skrev brevet – en vurdering av hvorfor Comey burde sparkes – som Trump brukte for å si opp FBI-sjefen. Videobilder viser at Rosenstein ankommer Capitol Hill og går inn i møtet med komitéledelsen.

Onsdag skrev Washington Post at Rosenstein skal ha truet med å trekke seg som følge av at brevet hans ble brukt som oppsigelsesgrunnen. 

Lest denne? Spicer kan være nestemann ut

– Ikke mistet tilliten til Comey

Tilbake i høringen fortsatte utspørringen av McCabe:

– Hadde FBI mistet tilliten til Comey, spurte et annet komitémedlem.

– Nei, sir. Det stemmer ikke. Han hadde en bred støtte og innehar det ved dags dato også, svarte McCabe og dermed motsa Trump-talperson Sarah Huckabee Sanders' påstand nettopp dette.

– Jeg kan med trygghet fortelle deg at den vidstrakte majoriteten av FBI-ansatte hadde en dyp og positiv tilknytning til Comey, fortsatte han. 

Onsdag skrev New York Times at Comey uken før han fikk sparken hadde bedt justisdepartementet om ytterligere midler til Russland-etterforskningen. Da McCabe fikk spørsmål om han føler at han har tilstrekkelig ressurser til etterforskningen bekreftet han det. 

«You're fired!»: Disse har fått sparken av Trump

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks