Hovedinnhold

Fox News: Trump krevde fem mill. dollar for å delta

Cruz-supporter: – Trump er en bortskjemt drittunge

<p>BOIKOTT: Donald Trump deltok på et arrangement for krigsveteraner på et universitet i Des Moines i stedet for den republikanske tv-debatten i samme by.</p>

BOIKOTT: Donald Trump deltok på et arrangement for krigsveteraner på et universitet i Des Moines i stedet for den republikanske tv-debatten i samme by.

Foto: Rick Wilking, Reuters
DES MOINES (VG) For å stille opp i nattens TV-debatt skal Donald Trump ha krevd rundt 43 millioner norske kroner som skulle gå til sine veldedige formål.

Det hevder TV-kanalen Fox News i en pressemelding

Her kommer det frem at Fox News-sjef Roger Ailes torsdag hadde tre korte samtaler med forretningsmannen som tidligere denne uken trakk seg fra debatten

TV-kanalen skriver at de avslo tilbudet fra Trump.

Dette sier ekspertene
: – Nei, Trump blir ikke president

Feide med journalist

Trump har lenge hatt en feide med Fox News-journalist og debattleder Megyn Kelly etter at hun under en debatt i august i fjor konfronterte Trump med nedsettende uttalelser om kvinner som han har kommet med tidligere. 

Lest denne? Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

Blant annet har han omtalt kvinner som «feite griser» og «avskyelige dyr». I et senere intervju med CNN rettet Trump skyts mot Fox News-journalisten:

«Du kunne se at det kom blod ut av øynene hennes. Blod kom ut av hennes «wherever», uttalte Trump i intervjuet som han har fått mye kritikk for.

Bakgrunn: Trump i hardt vær etter mensen-spøk

<p>HEIER PÅ CRUZ: Støttespillere av Texas-senatoren samlet seg på Marriott-hotellet i Des Moines under debatten.</p>

HEIER PÅ CRUZ: Støttespillere av Texas-senatoren samlet seg på Marriott-hotellet i Des Moines under debatten.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Laget eget arrangement

Samtidig som Fox News sin debatt ble sendt fra Iowa Events Center i Des Moines, talte Trump på et arrangement for krigsveteraner på Drake University i samme by.

Ifølge CNN ble avbrutt av demonstranter som ropte:

« Vi elsker veteraner. Trump elsker krig».

<p>UTEN RIVALEN: Ted Cruz ligger på andreplass på meningsmålingene i Iowa. Torsdag var han i debatt uten mannen som leder; Donald Trump.</p>

UTEN RIVALEN: Ted Cruz ligger på andreplass på meningsmålingene i Iowa. Torsdag var han i debatt uten mannen som leder; Donald Trump.

Foto: Jim Watson, Afp

To av de republikanske presidentkandidatene som ikke har gode nok resultat til å få bli med i hoveddebatten, Rick Santorum og Mike Huckabee, deltok også på Trumps arrangement. 

Til tross for at han ikke var til stede, ble Trump gjentatte ganger omtalt i Fox News-studioet.

– Jeg er en gærning og alle på denne scenen er dumme, feite og stygge. Og Ben, du er en fryktelig nevrokirurg, sa Ted Cruz til stor applaus fra salen før han fortsatte:

– Nå har vi fått Donald Trump-delen av veien.

Les også: Trumps verste fornærmelser

– Typisk Trump-manøver

Trump har etter nyttår blitt pustet i nakken av nettopp Cruz, men i de siste målingene har forretningsmannen tatt tilbake ledelsen med god margin. 

I den ferskeste meningsmålingen, utført for NBC og Wall Street Journal, topper Trump tabellen med 32 prosent mot Texas-senator Ted Cruz' 25 prosent. 

VG er til stede på et såkalt «watch party» for Cruz-supportere på Marriott-hotellet i sentrum av Des Moines. Her følger velgere som støtter ham debatten i en stor sal. Støttespillerne VG snakket med reagerer på Trumps boikott.

– Det er en typisk Trump-manøver. Jeg syntes ikke at det er overraskende. Jeg liker Donald Trump, han er en fantastisk forretningsmann, men han er ikke den rette personen til å lede dette landet, sier Sherry Cheri Galvan (61) og fortsetter:

– Jeg tror grunnen til at han ikke stiller er fordi han er en bortskjemt drittunge.

<p>STØTTER CRUZ: Sherry Cheri Galvan og moren Barbara Parker. </p>

STØTTER CRUZ: Sherry Cheri Galvan og moren Barbara Parker. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Dersom Trump hadde deltatt, ville det blitt en naturlig hovedduell mellom Trump og Cruz. I stedet ble Cruz angrepet av de andre, særlig når det gjelder innvandring. 

Les også: Trump vil nekte muslimer innreise til USA

– Tror han er redd

<p>REAGERER PÅ BOIKOTT: Rick Shaftan og Mary Hill støtter Ted Cruz og mener Trump var redd for å stille til debatt. </p>

REAGERER PÅ BOIKOTT: Rick Shaftan og Mary Hill støtter Ted Cruz og mener Trump var redd for å stille til debatt. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Mary Hill (52) støtter også Cruz og er ikke imponert over boikotten.

– Jeg tror at han er redd for å miste fotfestet, fordi folk finner ut sannheten om ham. Han er en veldig god taler, men problemet er at han ikke forstår politikk. 

 Rick Shaftan (58) mener dette er den virkelige grunnen til at Trump ikke deltar:

– Fordi han er redd for Ted Cruz. Han er på et punkt hvor han er nødt til å begynne å fortelle hva han tror på – som er ingenting – og han vet at han kommer til å bli eksponert for det. Jeg tror at han tenker at det ikke er verdt risikoen.

Fått med deg denne? Palin vil ha Trump som USAs neste president

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks