Hovedinnhold

Egeland: – USA har blitt et lite og usselt land i internasjonalt samarbeid

<p>– FARLIGE PRESIDENTORDRE: Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland tror vi går inn i en skummel verden med Trump som president. </p>

– FARLIGE PRESIDENTORDRE: Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland tror vi går inn i en skummel verden med Trump som president. 

Foto: Terje Bringedal, VG
Halvannen uke etter innsettelsen har USAs nye president provosert en hel verden.

Fakta: Trumps nye innreiseforbud

* President Donald Trump utstedte 6. mars gjennom en presidentordre et nytt, utvannet innreiseforbud. Forbudet er ventet å tre i kraft 16. mars.

* Forbudet omfatter de samme landene som før, unntatt Irak. Det betyr at nye visumsøknader fra borgere fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen vil bli avvist i 90 dager.

* I motsetning til det opprinnelige forbudet vil personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke bli nektet innreise. Da det forrige forbudet ble innført, kansellerte USA nærmere 60.000 visum til landet, noe som førte til at flere hundre personer ble anholdt på amerikanske flyplasser.

* I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager. Men til forskjell fra det forrige, får flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, reise til landet.

* En annen endring er at innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger, er fjernet. Ordlyden som innebar at kristne minoriteter skulle prioriteres, er også fjernet.

* Ordren innebærer i likhet med den første at ikke flere enn 50.000 flyktninger vil bli sluppet inn i USA i løpet av inneværende budsjettår. Under Barack Obama var grensen 110.000.

* Onsdag ble Hawaii første delstat som varslet at de går rettens vei for å stanse innreiseforbudet før det trer i kraft. (NTB)

Sist ute er innreiseforbudet, som har blitt fordømt av politikere både i og utenfor USA, fra stort sett hele den politiske skalaen. Også her hjemme har presidenten skapt både debatt og aggresjon, fra et flertall av partiene på Stortinget.

Bare noen dager før innreiseforbudet kom en gjeninnføring av ordren som forbyr offentlig pengestøtte til helseorganisasjoner som gir veiledning om abort. Listen over kontroversielle presidentordre er lang. Det har fått en hel verden til å reagere. 

Donald Trump til USAs fungerende justisminister: – Du har sparken

–Fra leder til avviker

I et intervju med VG tirsdag sier generalsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgiver i Syria-konflikten Jan Egeland:

– Den siste uken har Trump klart å gjøre USA til et lite og usselt land i internasjonalt samarbeid. De har gått fra å være en leder til å være en avviker, sier han. 

Han peker på reaksjonene til flere av verdens ledere, og mener enkelte har en vei å gå. 

– Justin Traudau har fremstått som en leder som gjør «Canada Great». Angela Merkel fremstår som en stor leder. Jeg håper norske politikere vil forstå at dette er et avgjørende historisk øyeblikk, som vi kan se tilbake på slik: Noen gjorde og sa det som var i samsvar med internasjonale normer, idealer og lovverk, andre stakk hodet i sanden, slik Theresa May har gjort i Storbritannia, sier han.

To scenarier

Egeland tror det kan gå en av to veier i tiden fremover med Trump som president i USA.

– Slik jeg ser det er det nå to scenarioer: Én - han fortsetter å improvisere med ville og farlige presidentordre som improviseres uten å tenkes igjennom. Eller to - han får en administrasjon som klarer å holde en uerfaren president i tøylene. Jeg tror det vil ta tid før det siste skjer, dessverre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks