Hovedinnhold

Dødstallene stiger etter hotellangrep i Somalia

Et bilbombeangrep mot Safari Hotel i Somalias hovedstad Mogadishu lørdag, har krevd minst 231 menneskeliv og såret over 300.

Fakta om Somalia

* Somalia har vært uten en effektiv sentralmakt siden diktatoren Siad Barres fall i 1991.

* Den afrikanske union (AU) har hatt fredsbevarende soldater i landet siden 2007.

* I 2012 ble det etablert en ny sentralregjering som har støttet seg på AU og lokale klaner.

* Regjeringen har særlig møtt motstand fra den militante islamistgruppa al-Shabaab, som har tilknytning til al-Qaida.

* Regionen Somaliland i nordvest har i praksis fungert som en selvstendig stat siden 1991.

* Etter planen skulle det holdes valg i landet i 2016, men dette lot seg ikke gjennomføre på grunn av sikkerhetssituasjonen.

* 8. februar utpekte nasjonalforsamlingen, som består av lokale stammeledere, Mohamed Abdullahi Farmajo til ny president.

* Tørke og konflikt har brakt landet på randen av det som kan bli en alvorlig sultkatastrofe.

* Ifølge FN trenger halve befolkningen, over 6 millioner mennesker, hjelp for å overleve, og 3,1 millioner mennesker trues nå av hungersnød.

Kilde: NTB

Det melder nyhetsbyrået NTB like etter klokken 16. 

Hotellet ligger i en travel gate fylt med flere hoteller, butikker og restauranter i Hodan-distriktet, ikke langt unna utenriksdepartementets lokaler. 

Safari Hotel ble lagt i ruiner da en lastebil fylt med sprengstoff eksploderte.

Beredskapen har vært høy i Somalias hovedstad, der militæret er utplassert ved flere veisperringer.

Ifølge politioverbetjent Mohamed Hussein hadde sikkerhetsstyrker fulgt etter lastebilen i forkant av angrepet fordi den vakte deres mistanke.

Kommentar:  Somalias terrorhær på fremmarsj 

Angrepet fortsatte også etter eksplosjonen. 

Flere medier skriver at det fulgte en skuddveksling mellom sikkerhetsstyrker og bevæpnede menn på innsiden og utsiden av hotellet etter eksplosjonen.  

Ifølge politiet skal de bevæpnede mennene ha løsnet skudd mot sikkerhetsvakter ved hotellet.

Denne typen angrep har man sett flere ganger tidligere i Somalia, blant annet i sommer og i fjor sommer. 

Døde kropper overalt

Flere døde mennesker og blodige sandaler og sko lå strødd ved bombestedet lørdag. Biler var blåst over ende og lå brennende i gaten, skriver NTB.

– Døde kropper lå strødd utover området. Jeg har aldri sett et så grusomt angrep. Ødeleggelsene minner om de et jordskjelv forårsaker, sier Ahmed Hassan som var vitne til eksplosjonen.

Angrepet skal være det verste noen gang i Somalia, som har vært herjet av væpnet konflikt, politisk kaos og manglende sentral styring i lange perioder siden 1991.

<p>TRAVEL GATE: Eksplosjonen fant sted i en travel gate i hovedstaden Mogadishu. </p>

TRAVEL GATE: Eksplosjonen fant sted i en travel gate i hovedstaden Mogadishu. 

Foto: Mohamed Abdiwahab, AFP


– Dette er virkelig fryktelig, og forskjellig fra alt vi har sett tidligere, sier Mohamed Yusuf, direktør for sykehuset Medina.

– Sykehuset er overveldet av både døde og sårede.

Mange av de døde er hentet ut av restene av bygninger som raste sammen lørdag, da en lastebil fylt av sprengstoff eksploderte. Angrepet rammet hotellet Safari, som ligger i nærheten av Somalias utenriksdepartement og et Røde Halvmåne-kontor.

Minst fem av de drepte var frivillige i Røde Halvmåne, og det fryktes at tallet vil stige, opplyser Røde Kors ifølge NTB. 

– Vi kondolerer Somalia Røde Halvmåne og fordømmer angrepet på det sterkeste, sier generalsekretær Bernt Apeland i en uttalelse fra Norges Røde Kors søndag.

Murer som skulle beskytte hotellet mot angrep, ble blåst i stykker av den voldsomme eksplosjonen. Dører og vinduer ble blåst ut i bygninger flere hundre meter fra eksplosjonsstedet.

Et annet vitne, Abdiasis Qorane, sier over hundre biler sto i brann, inkludert hans egen.

– Det var blod overalt, sa Qorane.

<p>LETER: Her letes det etter overlevende etter den voldsomme eksplosjonen. </p>

LETER: Her letes det etter overlevende etter den voldsomme eksplosjonen. 

Foto: Farah Abdi Warsameh, AP

– Kraftigste noensinne

Myndighetene i Somalia har ifølge nyhetsbyrået Associated Press ikke har gått med offisielle dødstall etter det som av mange kalles den kraftige eksplosjonen noensinne i Mogadishu. 

Les også: Drepte 150 islamister med droner i Somalia

Ingen har så langt påtatt seg skylden for angrepet, men den somaliske regjeringen mener den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab trolig står bak.

– Dette var et grusomt angrep utført av al-Shabaab mot uskyldige sivile, ikke mot et spesifikt regjeringsmål, sa president Mohamed Abdullahi Mohamed i en TV-tale til nasjonen. Han har også kalt angrepet en nasjonal tragedie og erklært en tre dager lang sørgeperiode.

– De bryr seg ikke om livene til det somaliske folket, mødre, fedre og barn, uttalte statsminister Hassan Ali Khaire, som er somalisk-norsk og som ble utnevnt som statsminister i februar i år.

– Det er en trist dag. Dette viser hvor nådeløse og brutale de er, vi må stå sammen i kampen mot dem, sier informasjonsminister Omar.

Enda en eksplosjon

I dag har sirenene ult i gatene mens familier leter i ruinene etter savnede. 

I natt har redningsmannskaper lett etter overlevende som er fanget under ruinene av Safari Hotel, skriver AP. 

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed har kalt angrepet en nasjonal tragedie.

Al-Jazeera skriver at det senere på dagen lørdag, gikk det av en eksplosjon i Madina-distriktet.

– Det var en bilbombe. To sivile ble drept, opplyste politimajor Siyad Farah til Reuters, og la til at den mistenkte er pågrepet. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks