Hovedinnhold

Bergensjente raser mot nicaraguansk abortlovgivning

- Det er avskyelig at tiåringer blir voldtatt og nektes abort

(VG Nett) Lene-Mari Ekornsæter synes det er forferdelig at voldtektsofre nektes abort i Nicaragua. Nå har hun dratt i gang en kjempeaksjon på Facebook og krever at lov skal avskaffes.

Tips oss

I juni 2008 innførte Nicaragua et totalforbud mot abort, ifølge Amnesty International. Det innebærer at det ikke er lov å ta abort etter incest eller voldtekt. Ei heller er det legitimt når graviditeten truer kvinnens liv.

VG Nett-leser:
«Hva slags kvinnesyn er det egentlig venstresidens nye helter i Sør-Amerika har? Er dette noe Lysbakken og Co. vil debattere eller skal dette skjules?»
Diskuter saken her! 

REAGERER: Lene-Mari Ekornsæter (22) fra Bergen har dratt i gang en kjempeaksjon på Facebook og krever at abortloven i Nicaragua skal avskaffes. Foto: Privat
REAGERER: Lene-Mari Ekornsæter (22) fra Bergen har dratt i gang en kjempeaksjon på Facebook og krever at abortloven i Nicaragua skal avskaffes. Foto: Privat

Det har satt sinnet til Lene-Mari Ekornsæter (22) fra Bergen i kok. Forrige uke opprettet hun en gruppe på nettsamfunnet Facebook for å protestere mot den strenge abortloven.

- Jeg fikk vite om loven gjennom en SMS-kampanje. Den engasjerte meg veldig, og jeg bestemte meg for å bruke Facebook for å nå ut til folk med informasjon om den motbydelige loven.

Vet du noe om emnet? Tips VG Nett her! 

- Det er ille

I løpet av et par timer hadde vi sendt ut 100.000 invitasjoner, og responsen var overveldende, sier hun til VG Nett. Onsdag kveld hadde gruppen «Voldtatte BARN risikerer fengsel!!» over 90.000 tilhengere.

Amnesty International har også reagert på den nicaraguanske abortlovgivningen. I likhet med Ekornsæter krever de at loven avskaffes.

- Det er for ille når helsepersonell ikke kan behandle gravide kvinner som har livstruende sykdommer. Enten kvinnene har kreft, malaria eller HIV/AIDS, får de ikke behandling hvis det kan skade fosteret. Det er livsfarlig, sier informasjonsrådgiver i Amnesty International, Ingvild Gjone Lyberg, til VG Nett.

Komplikasjoner og senskader

Amnestys rapport The Total Abortion Ban in Nicaragua. Women's lives and Health Endangered, Medical Professionals Criminalised viser hvordan unge jenter rammes hardest av loven.

Over halvparten av de som anmelder seksuelle overgrep og voldtekt i Nicaragua er under 18 år. Majoriteten av dem som ble gravide som følge av registrerte tilfeller av voldtekt og incest, er mellom 10 og 14 år.

Lyberg forteller at jenter og kvinner som har abortert naturlig, risikerer å bli straffeforfulgt. Konsekvensene kan være alvorlige for dem som tyr til usikre metoder.

- Eksempelvis kan det føre til komplikasjoner og senskader. Mange jenter i tiårsalderen blir dermed tvunget til å bære frem barna sine, og da kan de få psykiske mén. Barn som føder barn kan sette sine spor hos et ungt sinn, sier informasjonsrådgiveren.

KRAV: Amnesty International krever at Nicaragua-president Daniel Ortega avskaffer den strenge abortloven. Foto: AFP
KRAV: Amnesty International krever at Nicaragua-president Daniel Ortega avskaffer den strenge abortloven. Foto: AFP

- Fryktelig oppsiktsvekkende

Amnesty krever også at myndighetene i Nicaragua sikrer tilgang på gratis, trygg og lovlig abort for incest- og voldtektsofre. I tillegg krever de at myndighetene tilbyr omfattende støtte til jenter og kvinner som er blitt berørt av abortloven.

Også flere av de såkalte rosabloggerne, som ofte er jenter i tenårene, har engasjert seg i saken.

«Dette er noe jeg synes er fryktelig oppsiktsvekkende - og må da virkelig være i mot menneskers rettigheter», skriver en blogger.

«Er jenta 10 år eller 100 år har ingenting å si. Hvis en kvinne mister barnet i løpet av svangerskapet risikrer hun å bli straffeforfulgt pga mistanke om abort!!», skriver en annen.

- Avskyelig

Lene-Mari Ekornsæter er glad for det enorme engasjementet rundt emnet. Hun mener det er viktig at myndighetene i Nicaragua nå innser at loven må endres.

- Det er avskyelig at tiåringer blir voldtatt og nektes abort. Tro kan flytte fjell, og jeg skal gjøre mitt for at loven endres, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks