Hovedinnhold

Derfor liker kvinner høye menn

HØY OG ATTRAKTIV: Usain Bolt er 196 centimeter høy. Da bør han være attraktiv hos kvinner ifølge amerikanske forskere. Foto: AFP
HØY OG ATTRAKTIV: Usain Bolt er 196 centimeter høy. Da bør han være attraktiv hos kvinner ifølge amerikanske forskere. Foto: AFP
Forskere fra USA tror de har funnet svaret. Les det overraskende resultatet.

Menn slår hardest når de står på to bein og slår nedover. Det kan være årsaken til at mennesket reiste seg - og hvorfor kvinner liker høye menn ifølge en studie gjort ved University of Utah.

Der har er en gruppe forskere testet slagstyrken til en gruppe menn. De har slått stående på knærne og i oppreist posisjon. I begge posisjoner har de har slått både nedover, rett fram og oppover. Effekten av slagene er nøye kontrollert.

Studien ble publisert i Science Daily.

Les også: Derfor er norske menn attraktive:

Og resultatet viser at du får størst styrke når du står på to bein og slår nedover.

Der er kanskje ikke overraskende. Men konklusjonen forskerne trekker er langt mer oppsiktsvekkende.

- Dette kan hjelpe til med å forklare både hvorfor mennesket reiste seg opp på to bein og hvorfor kvinner tenderer til å foretrekke høye menn, sier biologiprofessor David Carrier ved University of Utah.

SLÅSS FOR Å OVERLEVE

- I kampen for å overleve har forfedrene måttet slåss, både for å konkurrere om kvinnene og til å forsvare seg. Siden kraften er større når du slår nedover ble den en fordel å være høy, og å stå oppreist. Derfor er det også naturlig å tro at kvinner valgte høye menn siden de var bedre fysisk utrustet til å forsvare seg og dermed overleve, konkluderer Carrier.

Mange forskere har fremsatt teorien om at mennesket reiste seg opp for å klare å bevege seg raskere. Darwin mente vi reiste oss opp på to for å klare å bruke redskaper bedre. Carrier er uenig.

- Teorien om at vi skulle bevege oss raskere på to bein stemmer ikke. Det er en ulempe å bare ha to bein når man skal raskt fram. Våre firbente venner, gorillaer og sjimpanser beveger seg raskest på alle fire. Det gjør alle andre dyr også. Men når de skal stoppe for å slåss gjør de som oss mennesker, de reiser seg opp på to. Selv løver, ulver og hester gjør det, sier Carrier.

FORDEL I KAMP

Og den som er høyest har en fordel i kamp.
Dermed reiste mennesket seg opp for å forsvare seg best, ikke for å bevege seg raskere tror forskerne bak studiet i USA.

Andre studier viser at kvinner foretrekker høye menn. Høyde blir også assosiert med helse, sosial dominanse, intelligens og gode gener. Nå trekker Carrier også fram kraft.

- Denne studien viser at evnen til å slå hardt, og dermed beseire motstandere, kan være viktigste årsak til dette valget. Jeg mener ikke at kvinner foretrekker menn som slår hardt, men vi må huske på at vi i bare rundt 15 generasjoner har levd i et samfunn der fysisk styrke ikke har avgjørende i eksempelvis kriger, sier Carrier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks