Hovedinnhold

Postmann innrømmer Facebook-overgrep

Kunne vært unngått med «panikk-knapp» på Facebook, mener politiet

SIKTET: Overgrepstiltalte Michael Williams kom i kontakt med mange av sine ofre på det sosiale nettstedet Facebook. Foto: Scanpix/Devon & Cornwall Constabulary
SIKTET: Overgrepstiltalte Michael Williams kom i kontakt med mange av sine ofre på det sosiale nettstedet Facebook. Foto: Scanpix/Devon & Cornwall Constabulary
(VG Nett) En postmann fra Cornwall i England innrømmer overgrep mot flere barn han kom i kontakt med via det sosiale nettstedet Facebook.

Denne saken handler om:

Den tilsynelatende hjelpsomme og hyggelige postmannen Michael Williams står tiltalt for flere grove overgrep mot barn og unge i retten i Truro, England. Fredag erkjente han skyld i 27 av tiltalepunktene.

28-åringen innrømmer flere tilfeller av seksuell aktivitet med mindreårige, spredning av barnepornografi og såkalt «grooming» - å bygge opp et tillitsforhold til et barn i den hensikt å utnytte barnet seksuelt.

Arrangerte møter

Han skal også ha arrangert møter med flere av barna, der hensikten var å begå overgrep, samt spionert på og tatt bilder av unge barn som skiftet på lokale strender.

Flere av punktene Williams har sagt seg skyldig i, å forårsake eller oppfordre barn til seksuelle aktiviteter, skal ha rammet unge under 13 år.

Politiet frykter nå at opp mot 1000 barn skal ha blitt utsatt for overgrep utført av Williams.

- Vi er usikre på nøyaktig hvor mange barn han kom i kontakt med gjennom sosiale medier, men vi tror det er opp mot 1000, sier politiinspektør Simon Snell, ifølge The Daily Telegraph.

- Kunne vært unngått

Postmannen kom i kontakt med flere av barna via de sosiale nettstedene Facebook og Bebo. Gjennom en rekke falske identiteter, inkludert en jente ved navn «Georgeous Charlie» og en Manchester United-fan i tenårene, siktet han seg inn mot barn i lokalmiljøet.

- Han sendte dem spørsmål, spurte om hvor de bodde, ba om mobilnumrene deres og spurte om de hadde hatt sex. Han er en manipulerende pedofil, sier politiinspektør Simon Snell.

Redd Barna:Les mer om «grooming» her!

Williams skal ha merket seg disse barna mens han kjørte sin postrute, mens han kjørte rundt som taxisjåfør og gjennom jobben som sekretær i den lokale fotballklubben.

Politiet mener at en del av overgrepene kunne vært unngått dersom det fantes en «panikk-knapp» på Facebook - en knapp unge kunne bruke for å varsle politiet direkte dersom de ble mistenksome.

- Enkle sikkerhetsprosedyrer kunne ha stoppet ham. En «panikk-knapp»- er en synlig og preventiv sikkerhetsmekanisme for Facebook-brukerne. Det er noe et barn kan bruke der og da, sier Snell.

Opplevd noe ubehagelig på internett?Bruk Kripos' «røde knapp» her!

Han tror at flere av overgrepsofrene ville ha brukt en slik knapp, dersom den fantes.

- Vi har samarbeidet

Facebook har i årevis nektet å implementere en slik knapp.

I forbindelse med rettssaken sendte Facebook ut en uttalelse, der de uttrykker bekymring for omfanget av Williams overgrep, og «hans vilje til å begå grooming mot unge mennesker på og utenfor internett over en lang tidsperiode».

- Vi har samarbeidet med politiet i saken, og slettet Michael Williams profil da denne saken ble kjent, samtidig som vi skaffet data fra profilen i forbindelse med etterforskningen, skriver Facebook.

Nettstedet lover nå å implementere nye sikkerhetstiltak.

- Vår hovedprioritet er å opprettholde og forbedre sikkerheten til våre brukere. Å utdanne unge innen sikkerhet på internett er viktig, skriver de i uttalelsen.

Fikk sparken

Williams har fått sparken fra sin jobb som postmann etter at han ble arrestert i februar, skriver BBC.

- Vi gjorde også en bakgrunnsjekk på Michael Williams da han søkte jobb i postvesenet, og det var ingenting som indikerte at det var grunn til bekymring, sier en talsmann for det offisielle postvesenet.

Også en annen tidligere arbeidsgiver, fotballklubben Falmouth Town, har samarbeidet med politiet. Den overgrepssiktede mannen var tidligere ansatt som sekretær i klubben.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks