Hovedinnhold

Frykter at nettbank-virus kommer til Norge

ØKER: Datavirus har de siste årene utgjort en stadig større trussel mot ferdsel og informasjonsutveksling på Internett. Foto: Scanpix
ØKER: Datavirus har de siste årene utgjort en stadig større trussel mot ferdsel og informasjonsutveksling på Internett. Foto: Scanpix
Dataviruset Gameover som blant annet stjeler brukernavn og passord, angriper amerikanske nettbankkunder. Trojaneren kommer til Norge i løpet av kort tid, tror sikkerhetseksperter.

Denne saken handler om:

Det er den siste versjonen av den såkalte banktrojaneren Zeus som har fått navnet Gameover.

- Når det nå er kommet en aggressiv versjon av Zeus i USA, er det naturlig å forvente en europeisk og også en norsk versjon etter hvert, sier Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring til Dagbladet.

VGTV:  Slik beskytter du deg mot hackerne

Viruset er programmert til å stjele brukernavn og passord og å lure innloggingssystemene som benyttes av finansielle institusjoner. Dermed kan det endre transaksjoner i nettbankene uten at man legger merke til det, advarer det amerikanske føderale politiet FBI.

VGTV:  300 sekunder: Trådløs

- Det har vært stille siden det store angrepet i februar i fjor. Basert på det FBI sier, kan vi kanskje få en ny bølge nå. Det er et rustningskappløp hele tida mellom oss og hackerne, sier Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor.

LES OGSÅ:  Politiet: Hackerliga avslørt etter Facebook-angrep mot ungdommer

Informatikkprofessor Audun Jøsang ved Universitetet i Oslo, er usikker på hvordan Gameover angriper, men understreker at bankene har forskjellige transaksjonsprosedyrer og at automatiserte angrep derfor må skreddersys for hver bank.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks